-----------------------------------
HoO_Germany
15 Apr 2006 17:30


-----------------------------------

impresionante fotografii, dar raman la parerea mea, imi plac mai mult cele facute cu refractorul, sunt de departe mult mai "vii". definitia mi se pare mai buna (vezi detaliile).

ok, bine fiecare are gustul lui si asta este ok :) . Dar aceste poze care le-ai vazut acolo facute cu refractor, sint ori facute cu Apo-obiective sau cu un ED 80/600. Poate de asta iti plac mai mult :wink: 


revenind la subiectul nostru, nu inteleg de ce totusi se construiesc refractoarele scurte daca nu sunt bune de nimic.
sa fie doar o cacialma???  

Iti spun de ce s-au construit. Pentru ca "piata" a vrut sa primeasca aceste constructii. Din anul 1997 cam pina 2003 au fost asa niste refractoare foarte "moderne" dar numai ca lumea nu avea destul bani sa plateasca Apo si ED-sticla inca nu era asa populara si nu se putea platii. Intii cind chinezii au inceput sa construiasca aceste ED lunete, s-a facut pretul mai mic si oameni au putut cumpara asa niste ED telescopae mai ieftin. Si acele refractoare "repede" exista dar se vind numai daca nu este posibilitate a cumpara relativ tot ieftin un ED.

Cer senin
Robert