-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Apr 2020 21:14


-----------------------------------
Florin

Am retinut excelenta sugestie de observatii,multumesc !
Am verificat in jurnalul meu de observatii si STF 1871 nu figureaza printre obiectele observate.

Am sa te rog sa nu te superi dar am sa fac - cu cele mai bune intentii - un mic comentariu despre claritate si contrast.
Este fundamental incorect sa comparam claritatea si contrastul imaginilor obtinute cu oculare de focale diferite si cu care obtinem deci grosismente diferite.
Dupa modesta mea opinie,putem compara corect contrastul ocularului Vixen orto 7mm doar cu un Plossl 7mm ,sau Kellner sau orice al soi.Dar de aceeasi focala.
Cu atat mai putin putem compara contrastul si claritatea obtinuta cu Vixen orto 5mm contra Plossl 10mm.
Nu fac pronosticuri care ar fi mai bun,am ambele oculare orto Vixen mentionate de tine.
Dar precizez ca nu am acea parere proasta despre ocularele Plossl care a inceput sa se extinda recent printre amatori.
Un coleg de al nostru se hazarda de curand si facea afirmatii comparand imaginile dintre un ocular  de 8.8mm cu cea a unui ocular de 5mm.
Intotdeauna imaginea data de ocularul mai slab va fi mai ''sexy'',mai luminoasa in primul rand,cu o aparenta (numai aparenta) de contrast mai bun.Desigur,cu detalii mai putine dar (cum majoritatea ne uitam doar la M42 ,Pleiade si Saturn) asta nu prea conteaza. :wink:

Sa stii ca ''suferim'' impreuna ,eu sunt cu actualizarea jurnalului de observatii in Septembrie 2019... :D
Cer senin si astept cu interes continuarea observatiilor tale a caror citire este o mare placere ,Mircea