-----------------------------------
Catalin Fus
01 Noi 2007 18:26


-----------------------------------
Ovidiu, ca posesor de asa ceva de un an jumate as avea citeva lucruri sa iti spun in privinta asta...

1 . eu cred ca in primul rind binoviewer-ul arata ceea ce se vrea a arata in aperturi medii sau mari la deep sky (peste 400mm diametru al oglinzii) iar la planete si luna poate fi folosit in aperturi de la 100mm la refractoare si de la 150mm in newtoniene si altele. Sa cumperi asa ceva pentru un telescop cu un diametru mai mic decit cele enumerate mai sus....este inutil deoarece se vor pierde f multe detalii ale obiectelor observate.

2. conteaza pe linga cele de mai sus (adica instrumentul principal folosit) si diametrul prismelor folosite in constructia binoviewerului. Eu am un Denkmeier cu prisme de 26mm si este  f in regula dar daca se cumpara ceva cu prisme mai mici de 22-23 mm , probleme se vor multiplica , deoarece nu vor putea fi folosite oculare de la o anumita focala in sus datorita vignetarii.

3. exista si bino bazate pe un sistem de oglinzi care reflecta de la 95-96% din lumina primita catre oculare si atunci pierderile nu mai pot fi sesizate de catre ochi.

Catalin