-----------------------------------
saiph
16 Apr 2020 14:15


-----------------------------------
Colimarea unui binoviewer nu e foarte dificila, dar necesita un pic de atentie. 
Trebuie sa desurubezi toate cele sase surubele (3 pe o parte, 3 pe calalta) care tin mantaua uneia din jumatati pe corpul prismelor. Apoi ai de ajustat pozitia prismei paralelogram in asa fel incat sa obtii o singura imagine a unei stele. De preferat sa reglezi direct pe stele; am incercat sa reglez pe tinte terestre indepartate (minim 5-6km departare) si pe stele s-a dovedit a fi insuficient, desi antenele sau furnalele alea erau suprapuse perfect.
S-ar putea sa fie nevoie sa reglezi si cele doua surubele minuscule montate in lungul axei optice, sub capacul central (intre tuburile port-oculare). Il dai frumos la o parte si cu o surubelnita de ceasornicar reglezi de acolo mai intai, altfel e posibil ca nici o pozitie pe care o poti obtine la prisma paralelogram din suruburile transversale sa nu ajute prea mult.
Apoi pui mantaua la loc, fixand-o in cele 6 surubele si gata.
Daca schimbi ocularele cu altele, s-ar putea sa nu se pastreze intacta colimarea - am patit asta la un binoviewer (unit #3) la care ii pot pune ori oculare de 20mm, ori de 13.3mm, ambele perechi pe 23.2mm, iar cand ma uit prin unele colimarea e buna, dar prin celelalte nu mai e si trebuie sa desfac si sa ajustez. Nu exista joc in tuburile port-oculare, dar probabil lentilele sunt centrate diferit in celulele/carcasele lor, nu stiu exact care ar putea fi cauza.