-----------------------------------
Emil
02 Noi 2007 10:52


-----------------------------------
Salut prieteni,
dupa doua nopti (aproape pentru ca daca stateam toata nopatea afara m-a lua in suturi nevasta :-)) pot sa vin cu mici adaugiri si acestea ar fi:
Controler.
EQ-6 suporta alarmare de baterie slaba insa numai vizual prin faptul ca ledul de stare incepe sa palpaie. Autostarul de la Meade are in acest caz alarma audio.
Versiunea 3.12 a controlerului de la EQ-6 are dupa cum am remarcat cateva cataloage in plus fata de versiunea 3.01, remarcand o parte din catalogul IC, SAO precum si o lista de stele duble. Cate anume nu pot sa spun exact insa oricum ar fi circa 300 de obiecte in plus. Totusi nu se schimba situatia Autostar-ul ramanand in avantaj.
De asemenea o facilitate care este prezenta la Austostar dar care "lipseste cu desavarsire" la EQ-6 este corelarea intre pozitia telescopului si stativ. Astfel Autostarul la anumite obiecte aflate in apropierea perpendicularei locului avertizeaza ca optica poate intra in coloziune cu picoarele trepiedului. De asemenea la Autostar se pot seta unghiurile maxime de inclinare pe care optica are voie sa le atinga. In cazul in care aceste unghiuri sunt atinse, sunt oprite motoarele sau are loc o schimbare a pozitiei tubului optic astfel incat sa poata fi asigurata continuitatea observarii.
Oricum, pe masura ce adun experienta, am sa actualizez topicul.
Vorbind de partea financiara LXD75 are un pret de circa 750 pana la 850 euro. EQ-6 SkyScan Pro se invarte pe la un pret de 1.350 pana la 1.700 euro. EQ-6 desi avand un pret dublu il recomand pentru cei care iau in calcul o dinamica a opticii, adica utilizeaza mai multe instrumente sau pentru cei care planifica trecerea mai tarziu pe o optica mai mare. EQ-6 este recomandat pentru optica de pana la 12 toli iar pentru LXD75 consider limita de 8 toli ca fiind granita de utilizare in bune conditii a acestei monturi. Daca se considera trecerea pe diametre mai mari atunci observatiile trebuie sa se desfasoare intr-un spatiu protejat, orice adiere de vand ducand la vibratii insa repet LXD75 cu 14 kg incarcare utila este deja la limita maxima (lucru recunoscut chiar si de catre Meade).
Apropo vibratii, LXD75 are o durata de absorbtie a vibratiilor mai mare decat EQ-6; ambele fiind testate cu SN-ul de 254 mm. Am utilizat cu ceva vreme in urma un 130 mm Newton pe LXD75, in acest caz situatia fiind alta, logic. Si pentru ca tot vorbim de vibratii, eu personal m-am tinut deoparte de acele "dopuri " din cauciuc care sunt destinate sa absoarba vibratiile pentru ca, de fapt, nu cred ca pot indeplinii aceste conditii. Consider ca de fapt este la fel ca si cum am pune telescopul pe arcuri. Se pierde contactul trepiedului cu un fundament stabil insa suprinzator sunt destul de recomandate. Dar aceasta, ma repet, este parerea mea, daca cineva poate sa ma contrazica cu atat mai bine.

Numai bine
Emil