-----------------------------------
HoO_Germany
15 Apr 2006 18:56


-----------------------------------
da, am citit si eu ca in ultimii ani au fost sau inca mai sunt la moda refractoarele rapide.
piata a avut totusi dreptatea ei, instrumentele apo sunt si la ora asta inaccesibile publicului larg, iar ED-urile nu au facut decat sa mai ieftineasca cu o idee preturile.
am analizat din nou listele cu refractoare ED si vreau sa spun ca nu sunt prea incantat, si iata de ce:
pretul OTA pare accesibil,dar sa nu uitam ca mai trebuie la el pentru a deveni operativ o gramada de accesorii (oglinda diagonala, ocularele, inelele de prindere, suportul, eventual un barlow, cautatorul si nu in cele din urma o montura ecuatoriala).
rezulta asadar un pret final devastator, inacceptabil pentru multa lume.
exista totusi vreo solutie rezonabila la acest capitol in afara acromatelor???

Salut zircon

iti dau dreptate, pentru multa lume sint preturile pentru ED foarte scumpe  :) . Cu acesorii vine mai sus pret si asa, ramin cum zici ori acele refractori sau daca te poti abijnunii la gundul unei oginzi.
Mai exista linga un Newton 114/500 care este spherical si nu-l recomand, un Newton 114/500 parabolic. Asa un Newton tot e scurt si mic, nu cintareste mult si daca e justat bine si colimat, o sa ai tot un telescop frumos pentru deepsky care nu-i trebue o montura mare.
Asa un Newton parabolic cu montura EQ1 , cautator 5x24, 2 oculari 1,25" costa cam 135 Euro. Transportul in romania ar venii cu 35 Euro.

Cer senin
Robert