-----------------------------------
dmtr69
25 Apr 2020 13:28


-----------------------------------
Seara trecuta a inceput prost, pe la 20:30 era mai noros decat in cele precedente. Chiar si cele doua site-uri pe care le consult (Meteoblue si ClearOutside) prognozau vreme proasta. Intr-un fel ma bucuram, caci ramasesem de noua nopti cu restante la somn. Dar am mai aruncat un ochi pe la 23:00, inainte sa dau drumul la un film- cerul era aproape senin. WTF!  Am scos repede toate jucariile, am dat drumul la camerele pentru meteori si m-am pregatit de captura. Am tras din nou cu ASI294, dar cu expuneri de 10m. Vantul de mare inaltime a adus totusi o panza de nori (vreo 2-3 ore), care a afectat calitatea cadrelor. 
 Ma asteptam ca la expunere dubla valoarea media a histogramei (in SharpCap) sa-mi arate o valoare dubla. Cand pozam cu Canon si BYEOS, dublarea expunerii sau a valorii ISO avea acest efect, de aceea puteam calcula usor valoarea nominala ca sa ma incadrez cu histograma sub 20-25%. Valoarea medie la ASI294 cu cadre de 10m a fost de 4%, iar cu cadre de 5m pe la 3%.
 In fine, am stivuit aceste cadre, 30x10m, impreuna cu cele de data trecuta-60x5m. Deci in total 10h. Sigur ar vrea mai mult, dar cred ca am sa ma opresc aici in acest sezon pentru ca sunt multe alte galaxii pe care vreau sa le pozez.
In poza finala se vede mai bine bratele mai palide ale galaxiei fata de poza trecuta. Am sa pun poza la rezolutia nativa, doar cu putin crop pe margini (mai folosesc si bin2x2 in procesare pentru scaderea zgomotului si micsorarea pozei).