-----------------------------------
FlorinC
28 Apr 2020 22:13

Ce am vazut aseara
-----------------------------------
E ceva vreme de cand n-am mai trecut prin "cartierul" asta si mi-am zis ca daca tot trec, sa dau o mana de ajutor colegilor de forum care frecventeaza subiectul " Ce am vazut aeara - Incepatori" care vad ca este  destul de ...populat.
Atasez o lista facuta de mine cu obiectele cuprinse in Catalogul NGC (New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars) cu magnitudini de pana la 11 din constelatiile care se pot observa din emisfera nordica (am coborat pana la max.-35*). Au iesit in total cam 325 de Obiecte (din cele 7840) care pot fi vazute prin majoritatea telescoapelor cu apertura de peste 100mm.
De ce un tabel excel (atasamentul meu este .pdf)?...cand avem la indemana SkySafary...Stellarium si cate si mai cate...Dupa parerea mea este util pentru ca:
- Stii unde te aflii ca interval de magnitudini,
- L-am sortat dupa Constelatii si te ajuta foarte mult cand incepi observatiile si iti propui o anumita zona a cerului
- Iti poti face un plan...si nu pierzi timp "alergand" de la Nord la Sud si de la Est la Vest...
- Este foarte nimerit sa ti-l organizezi ca un Jurnal de observatii...
Tabelul contine urmatoarele coloane (imi cer scuze...sunt in engleza...promit sa le traduc in romana...dar cred ca pentru majoritatea nu este o problema):
1. NGC no.
2. Alte denumiri
3. Constelatia
4. Tipul obiectului
5. Magnitudine aparenta
6, 7, 8, 9, 10, 11 - Coordonatele RA si Dec (utile pentru cei cu monturi dotate cu goto)
12. Data observatiei
13. Instrument
14. Comentarii
(13 si 14 nu sunt in varianta .pdf)
Ca si lista de stele duble FARO-300+ acest tabel (in format .xls) il pot trimite celor care doresc prin e-mail sau daca vor fi mai multi doritori, il voi incarca undeva pe net astfel sa il puteti descarca.
 Va urez...CER SENIN !