-----------------------------------
alexconu
15 Apr 2006 21:21


-----------------------------------
da, de ce nu?, insa nu suport tuburile deschise, asa ca m-am gandit foarte insistent in ultima vreme la un mak de 127mm de la Synta pe care l-as gasi cu toate accesoriile si pe o montura EQ3-2, aici in romania, la un pret de 700 euro.
e un pret pe care il accept, dar problema e alta, pot fi eu multumit cu asa un instrument pentru deepsky?
la asa distanta focala trebuie sa pierd foarte mult in luminozitate, si atunci ce fel de deepsky mai e ala?
De ce nu-ti plac astea cu tub deschis? :D
La focala aia n-o sa pierzi din luminozitate pentru observatii vizuale. Nu vei observa nici o diferenta la observatii vizuale la aceeasi putere intre instrument de f/6 si unul de f/10 de exemplu. Treaba cu intunecat/luminos se refera la fotografia astronomica. Pentru observatii vizuale termenul de intunecat/luminos nu are nici o relevanta. Focala mare in schimb iti une alte probleme. Mei avea nevoie de oculare mai lungi pentru a obtine puteri de marire mici si astfel camp larg (ce-ti trebuie la deep-sky). De-aia nu se observa DSO cu focale lungi. In principiu, un f/8 ar trebui sa fie allarounder.
In ultima vreme si eu m-am orientat total catre refractoare si am in plan un APO cat mai scurt special pentru astrofotografie.