-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Mai 2020 17:02


-----------------------------------
Salutare natiune astronomica !

Absenta unui cautator face ca observatiile sa fie dificile chiar si cele prin  instrumentele mici.
Prietenul meu Erwin a insistat de mai multe ori pe ideea de a monta un cautator la ''scoicile'' din lemn in care prind lunetele mici.
Ceea ce am si facut : am fixat cu doua holz-suruburi un bracket pe partea fixa a scoicii pentru tuburi de 63mm diametru.In bracket pot prinde dupa pohta inimii fie un cautator cu punct rosu /RDF, fie un cautatorul de 6x30mm.

Sambata 16 Mai a.c. : observatii de testare a scoicii dotate cu RDF folosind luneta 45x300mm ,cu obiectiv provenind din ''Richtfernrohr 10x45mm''.
Cerul era aproape complet acoperit de nori.

-Am verificat focalizarea pe Arcturus care tocmai se ivise printre nori
-Ce noroc pe mine : iata se vedeau stelele din coada Ursei Mari.
La 12x /Plossl 25mm , se vedeau bine Alcor-Mizar si Sidera Ludovicea.Si nu doar ''se vedeau'' dar Mizar era rezolvat la doar 12x ! Bingo !Era prima data cand am vazut Mizar rezolvat la un grossiment mai mic de 14x.
La 30x/Plossl 10mm ,Mizar era excelent separat.

-La Dubhe /Alpha UMa se vedea C , companionul de 7.2mv ,aflat la o separatie enorma de peste 6 minute de arc.

-Intre timp,si in alte zone ale cerului apar petice de cer senin.
Algieba /Gamma Leo de 4.7'' a fost rezolvata fantastic la 50x/Plossl 6mm.

Nota : folosirea unor termeni exaltati ''excelent/fantastic'' nu este intamplatoare.
Imaginea de difractie in lunetele mici de buna calitate se deosebeste de cele din telescoapele mult mai mari prin marimea exacerbata a discurilor Airy care arata ca niste mici sfere sau bile,incercuite de inelele de difractie,niste imagini de o frumusete inexplicabila.Trebuie vazut ,nu comentat.

-Castor AB  a fost si ''el'' excelent rezolvat ,companionul C de 9.8mv nu s-a vazut din cauza paclei.

-54 Leo cu separatie de 6.8'' a fost cam greu de dibuit prin pacla cu cautatorul RDF dar ,odata gasit, a fost rezolvat si bine separat.

-''Cireasa de pe tort'' a acestui test a fost rezolvarea ,fara separare, in forma cifrei ''8'' a dublei Porrima la 50x.
Rezolutia teoretica a obiectivului de 45mm este de 2.71'' iar Porrima are separatia curenta la 2.81'' /StelleDoppie.
Data viitoare atacam cu un ocular de 5mm.
Nu Radianul de 5mm insa,ca ala rastoarna biata lunetica...mai bine ortoscopicul Vixen.:P 

-Regulus sau STFB 6AB a fost rezolvat ,cu companionul foarte slab vizibil la Vest.Iarasi pacla...

-In roiul ''Ieslea/Praesepe'' M44 am numarat o duzina de stele,cel mai pregnant se vedea asterismul in forma de ''V'' din centru,in care se vedeau cele doua stele multiple.
ADS 6915 din varful asterismului se vedea ca tripla iar ADS 6921 din bratul nordic se vedea ca dubla desi este quadrupla.

-Roiul Mel 111 este cuprins in intregime in campul ocularului Plossl la 12x.Dubla lejera 17 Com este rezolvata la 12x deoarece are o separatie imensa de 146''.

-Delta Boo a fost rezolvata ,are companion slab luminos de 7.9mv,separat la 105''.

-Mu Boo a fost vazuta ca o dubla lejera de 109''.

-Rho Her  a fost excelent rezolvata ,avand separatia de 4.1''.

-M3 si M13 au fost ambele vizibile si au in comun faptul ca sunt incadrate de cate doua stele ''de garda''.M3 pare mai mic si mai slab luminos ca M13 in aceasta luneta.

-M92 a fost si el vizibil dar foarte mic si slab luminos.

-Am incheiat cu observarea dublei Zeta Lyr /STFA 38 AD a incheiat observatia cu separatia sa de 44''.
Apoi norii au revenit cu putere.

Mircea