-----------------------------------
Nordas
12 Iun 2020 23:50


-----------------------------------
Salut,
Legat de camera de planete, am decis ca mai astept ca sa intarim bugetul cu x1.5-x2

Legat de cost productie vs cost vanzare camere, sunt mai mult de partea lui valy.

Ar fi cateva motive pentru care o camera de astro e 5x 10x mai scumpa:
- Are functii pe care un webcam nu le are si asta e inginerie care costa
- Este produsa in serie foarte mica comparativ cu Logitech C270 sau Microsoft HD-3000, poate diferenta e de milioane. Schimbarea liniei de productie e un cosmar pentru orice fabrica de serie - mai ales pentru o serie mica.
Referitor la pret ..
- Fabrica produce cu 1$ si vinde cu x2 sau mai mult ca sa-si compenseze costul de development si costul de software care e gratis. Produsul nu este un senzor+aluminiu+plastic asamblat de un bade din satul vecin care nu mai creste capre. Este un intreg life cycle in general mentinut (inbunatatit, debaguit, ... ) suportat de resurse umane scumpe. Pe de alta parte in cazul fericit, piata uneori permite ca un produs sa fie vandut cu profit mare fara sa aiba legatura cu costul de fabricatie.
- Hub-ul de distribuitie in EU ( ex: din Olanda) adauga x1.4- x2. Fabrica nu trimite in toate tarile. De obicei au un hub ( EU, America de Nord, ... )
- Distribuitorul intermediar desi azi nu se mai prea practica adauga si el x1.2-x1.8 sa zicem
- Vanzatorul final adauga x1.4 - x2 depinde si aici de piata si ce servicii ofera

Si asa pretul a crescut progresiv de 4 ori de cate x1.4 - x2. 
Sorry dar asa functioneaza lumea.