-----------------------------------
iulian90
14 Iun 2020 12:53


-----------------------------------
Salutare tuturor. :) 

Recent am primit de la Erwin o luneta de 80/900mm impreuna cu o montura buna, de calitate. Luneta este de calitate buna, zilele trecute am reusit sa-i fac proba la stele, pentru ca nu avea inele de prindere, a durat ceva timp pana am gasit la un magazin de bricolaj niste coliere din metal pe masura diametrului lunetei, ca sa o pot fixa pe montura, caci avea o sina dar era prinsa provizoriu de tubul lunetei. 
Mai intai i-am facut testul cu stea artificiala si am constatat ca are o usoara subcorectie (inele de difractie bine vizibile in intrafocus si neclare in extrafocus) si un mic astigmatism (inelele de difractie de forma ovala in imediata apropiere de focus). La proba pe stele am observat ca subcorectia nu este derajanta deloc cand reglez bine focusul , iar astigmatismul l-am anulat prin rotirea elemetelor obiectivului unul fata de celalalt si acum inelele de difractie se vad perfect rotunde in intrafocus si extrafocus, iar discul de difractie rotund si clar in focus. Alaltaseara am observat stelele Rasalgethi (alpha Her) si Porrima (gamma Vir) si se vad foarte bine chiar si la 300x, cu ocular de 9mm si barlow 3x, sunt foarte multumit de luneta. :) 

Mai trebuie sa vopsesc tubul, sa-i fixez in suruburi celula cu obiectivul , indepartand acea banda de hartie din dreptul sau si sa montez un cautator.

Am adaptat si reflectoarul de 114/900mm pe noua montura, confectionand o sina de prindere din textolit de 20mm grosime, montura il suporta fara probleme desi tubul cantareste 4 kg, fiind cel mai greu dintre toate instrumentele pe care le am, luneta de 80/900mm are 2,2 kg, reflectorul de 150/1400 are 3,3 kg, dar nu l-am adaptat inca pe noua montura, il folosesc pe montura Dobson, numai pentru vizual. 
In schimb am adaptat si micul reflector de 76/700mm atat pe montura EQ1 ,cat si pe montura noua, fiindca montura AZ2 nu prea era buna pentru el, era pacat de calitatea sa superiaora fata de celelalte instrumente sa nu beneficieze de o montura de calitate, mai ales ca la testul pe stea a primit nota 10 din partea mea. 
Chiar si luneta de 45/550mm am adaptat-o pe montura noua, pentru astrofoto de expunere lunga la obiecte DSO.

[PS] Nu stiu de ce pozele sunt afisate rasturnat pe forum ,desi eu le-am rotit in pozitie verticala la editare, iar in atasamente apar deformate.

[Edit] Am rezolvat problema cu pozele , era din cauza ca le-am editat in Paint, care nu este prea bun in unele cazuri.