-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iun 2020 15:23


-----------------------------------
Iulian

Asta e, trebuie sa-ti schimbi ''obiceiurile'' de cand ai telescop de 150mm ...  :D 
La M3 vei vedea chiar mai multe stele rezolvate, cand vor fi conditii atmosferice excelente.
Aceasta rezolvare partiala,impreuna cu rezolvarea partiala a lui M92,  sunt semne bune ca reflectorul e bunicel.

Ma intriga un pic afirmatia ca M92 aparea mai luminos ca M13.
Eu cred ca lasa aceasta impresie din cauza rezolvarii mult mai avansate a lui M13.
Singurul roi globular care este (pentru noi si dupa umila mea parere) vizibil mai ''fortzos'' decat M13 este  M22 din Sagetatorul.
Este norocul lui M13 ca M22 este atat de sudic.
Si este norocul lui M13 si al lui M22 ca exista precesia echinoctiilor,datorita careia roiul Omega Centauri este cu mai putin de doua grade sub orizont, pentru noi.
Dar ,asa cum a aratat ''un autor in viata si contemporan  :wink:  '' in lucrarea ''Honterus si obiectele Deep Sky'', Omega Centauri era vizibila de la latitudinea Aradului in 170 A.D., anul mortii lui Ptolomeu - v. Conferinta SRPAC 2019.

Observarea stelei centrale din M57 sper sa o reusim cu reflectorul ''Boyler'' de 305mm.

Ultima mea observatie DSO raportata a fost cea din 22 Mai, care este si ultima efectutata de dinainte de acest mini-Potop si pana azi.

Moment poetic - lacrimos :

Va mai amintiti ,exista niste obiecte ceresti numite ''galaxii'',dintre care multe se vad cu telescoape de amator, pare incredibil in aceste zile dar este adevarat !?  :shock: 

Sfarsit moment de miorlaieli...

Iata lista galaxiilor observate de tataie Mircea la data raportata :

* In ( ''prin'' pentru scartzari ! ) roiul Mel 111 sau foarte aproape de acesta :

-NGC 4494 , NGC 4565 ''Needle/Acul'', NGC 4448 , NGC 4251 , NGC 4245 , NGC 4274 , NGC NGC 4278 , NGC 4314 , NGC 4414 , NGC 4631 ''Whale'' 

La indentificarea galaxiilor am folosit harta 45 /partea nordica din PSA de Roger Sinott.
Armand a efectuat si el observatii in Coma Berenices in acele zile ,cu dobsonianul sau de 200mm F/5 dar din Padurea Ceala.
Discutand cu el la telefon - distantarea sociala ''astronomica'' de rigoare - am inteles de ce nu am vazut NGC 4656 : cu aceeasi apertura si din conditii mult mai bune ca ale mele din ''muncipiu'', el a reusit sa vada aceasta galaxie dar numai cu vedere periferica.
Eu i-am vorbit despre secventa de galaxii din Mel 111+zona si fara a stii ca NGC 4631 se numeste ''Whale'' ,i-am povestit despre acest urias pe care eu am zis ca l-as fi botezat ''Moby Dick''.
Atasez o imagine din Aladin care vorbeste de le sine: axa mare a galaxiei se vede sub un unghi de 15' ,deci jumatate din diametrul Lunii.

*Apoi mi-am ''incercat norocul'' in Ursa Mare unde am vazut:
-M97 -fara filtru ,foarte slab 
-M108 care este sistematic sabotata de niste stele suprapuse ,aflate foarte aproape de limita de vizibilitate
-M109, o galaxie greu vizibila ,necesita antrenament punctual pentru a te invata sa o ''citesti'' intre doua din siragul de trei stele in care se gaseste
-M101 este o galaxie absenta din meniul meu observational al acestui an greu incarcat, am zarit-o ( nu pot spune ca am vazut-o ) doar cu vedere periferica.Incepe sa urce in topul obiectelor care-mi sunt antipatice ...   :o 

*Am ramas in Ursa Mare unde ,luand ca centru M82 si simetric fata de M81, am vazut spre Nord un obiect cu aspect circular, cetos ,mai slab luminos si mai mic decat M82 dar bine vizibil.
Armand mi-a confirmat ca si el a vazut obiectul ,acesta fiind cometa PANNSTARS C/2017 T2.
Atasez o schita facuta cu ajutorul lui Aladin Lite si Paint, rog colegii sa-si exprime parerea daca am vazut ''comeata'' ...  sau ne strica bucuria !?

La scurt timp dupa aceea , abia reuseam sa arunc o ultima privire spre Mizar-Alcor ... ca altceva nu se mai vedea ... si de atunci ,nori,nori,nori !

Mircea