-----------------------------------
GunDALF
23 Iun 2020 13:37

Star Adventurer Mini (WiFi) de la Skywatcher
-----------------------------------
Cred ca micul tracker Star Adventurer Mini WiFi (aka SAM) merita un topic separat si regret ca nu l-am deschis acum vreo doua luni cand l-am cumparat. Decizia a venit ca urmare a faptului ca marele newtonian 203/1000 + HEQ5 imi depaseste fortele si starea de sanatate si-mi doream un setup portabil, ultraportabil, chiar. De aceea am scos la vanzare toata artileria mea grea, se gasesc inca piese in Bazar. 

Am achizitionat pachetul full, rosu cu negru (I love this combination, also the old music band), continand montura, pana ecuatoriala, piesa scurta, piesa declinatie, contragreutate cu tija, luneta polara etc. Separat am cumparat si un cap cu bila solid (acum am doua, cu cel de pe trepied :D). 
Initial am folosit montura cu un trepied pentru EQ3/5, caruia i-am retezat pintenul de corectie azimutala a monturii, fiindca pana ecuatoriala de la Skywatcher este plana, fara a avea prevazut locas pentru acesta. Insa tinta mea finala era un trepied foto pe 3/8", usor, mic si capabil (sa tina macar 3 kg) si iata ca l-am gasit intr-un final. Se cheama Promate Precise 155 si, mai mult decat atat, e si asortat cu SAM.  :mrgreen: 
Cu tot cu echipament pe el cantareste 4 kg, adica trepied, pana ecuatoriala, cubul SAM, piesa de declinatie, capul cu bila si camera (cu obiectivul Jupiter 37A). Din ecuatie poate disparea piesa de declinatie si poate aparea piesa scurta pe 3/8" si astfel setupul va fi sub 4 kg. Cred ca mai portabil nu prea se poate.  :wink: 
Si astfel sunt si MULT sub capacitatea de incarcare a trepiedului, care este de 5 kg. Trepiedul este foarte stabil, iar cu ceva greutate atarnata de carligul de la capatul coloanei centrale devine ultrastabil. Me happy!
Aparitia celuilalt membru in familia astrofoto (aka AZ GTi) m-a facut sa-l neglijez in ultima vreme pe SAM si nu l-am mai folosit de cand am capturat Venus din balcon, in perioada de distantare pandemica. Dar ii va veni randul, probabil curand. Pe viitor, insa, ramane de vazut daca ma voi impaca cu amandoua monturile sau candva va trebui sa ma despart de una dintre ele...  :cry:

Trackerul poate fi comandat prin WiFi sau cablu de pe telefon (Android) sau laptop (Windows). Aplicatiile sunt foarte intuitive. Permit folosirea micii monturi ca tracker ecuatorial, pentru timelapse general sau astrofotografic, cu efecte de panning orizontal/vertical spectaculoase. Stie dithering pe o axa. Deasemenea, are port pentru controlul camerei foto (dSLR, mirrorless), utilizand un cablu adecvat fiecarui tip de camera.
Am facut o prezentare pe scurt. Cred ca review-ul se potriveste mai mult la monturi decat la instrumente, de aceea l-am facut pe sectiunea asta. Daca exista interes, putem dezvolta subiectul prin dialog pe topic.  :wink:

PS: https://www.youtube.com/watch?v=DxCoeTRS2JQ
https://www.youtube.com/watch?v=vgmnqx8vYUg