-----------------------------------
FlorinC
24 Iun 2020 22:26

Stele duble Lista Faro300+
-----------------------------------
Revin la rapoartele mai vechi de observatii pe care nu am reusit sa le postez...
14.12.2019
Instrumente folosite: luneta SW 120/1000 + NEQ6.
Conditii de cer bune, doar spre S-E Luna ...in toata maretia ei. 
Oricum ar fi, spre S-W unde este Orion, merge sa fac observatii la stele duble.

31 Ori (CI Ori) - m. 4.69, 9.7, sep. 13". L-am putut separa abia cu 7mm ortho Vixen (142x)...diferenta mare de magnitudini. B-ul straluceste cu intermitente. O lum inita albastra langa uriasul galben-rosu. 13" ar trebui sa fie lejer, dar nu e...

59 Ori - m. 5.91, 10.44, 6.94, sep. 36.5", 177.1". Le-am observat usor la 40x (cu ocularul 25mm TV Plossl). A-ul si C-ul frumoase, apropiate ca magnitudine din pacate B-ul nu l-am vazut. Imi propun sa revin si sa incerc sa il observ si poate sa le fac si o "poza de familie"...

Doua nereusite la care insa nu am insistat...32 Ori si 28 Ori. Am sa revin la ele poate cu instrumente mai mari...

Apoi am trecut la ceva mai...de camp larg...

NGC 2024 - Frumoasa ingramadire de stele...din pacate nu am vazut-o in splendoarea ei...caci e imposibil fara filtru...

M 50 - Superb. Frumoasa si giganta rosie din interiorul M 50, SAO 134103 cu o magnitudine vizuala de 7.82...ti se pare mica... dar in fapt e un monstru cu un diametru de 18 ori mai mare ca al Soarelui nostru.

M 41 - Doamne...e atat de frumos...Cu cat te uiti mai mult in ocular cu atat vezi mai multe stele...Si M 41 are o giganta rosie...aproape de mijloc : SAO 172290 cu o magnitudine vizuala de 6.86...si diametrul de 63 de ori mai mare decat al Soarelui...Aproape ca nu iti poti imagina cum ar fi sa fie Soarele nostru atat de mare...

Am trecut apoi la Stele Carbon:
BL Ori - o frumusete mica si "insangerata"...
La RT Ori m-am oprit pentru ca era cat pe-aci sa imi loveasca luneta in trepied...
Am avut parte de o seara excelenta...