-----------------------------------
tudor
27 Iun 2020 00:48


-----------------------------------
"Eu spun ca nu-i vorba de ''tunnel vision'' doar ca asemenea impresie lasa grosismentele prea mici".

Da, asa am observat si eu ca e vorba de o impresie, dar asta pentru ca deobicei grosismentele foarte mici vin la pachet cu un AFOV mic. Bineinteles ca si unele instrumente cu grosismente mari au "efect de tunel" pentru ca deobicei au camp vizual prea mic rezultand tot un AFOV mic. Deci, mi se pare ca vinovatul nu este grosismentul mic sau mare ci AFOV-ul. In cazul cand orice fel de grosisment mic sau mare are macar un AFOV de 65 gr,  atunci puterile mici sau mari nu mai dau impresia de tunel. Deci pentru asta un 7x ar fi trebui sa detina un camp de 9.2 grade, si un 10x un camp de 6.5 grade. 

Efectul de "tunel" nu cred ca e de la lipsa de dilatare a pupilei ochiului. Pentru ca acest efect de tunel nu e observabil doar noaptea, ci este observat si ziua. E adevarat ca noaptea mi s-a parut si mie mai evident, dar explicatia eu o pun pe seama faptului ca, imaginea cerului noaptea avand o cromatica simplificata, ochiul are poate  iluzia ca percepe mai lata marginea neagra din jurul fov-ului. Totusi cred ca "vinovatul" principal pentru "tunel" este raportul nefericit dintre campul vizual si magnificatie, adica AFOV-ul prea mic. Un AFOV mic e adevarat ca te face sa vezi mai usor tot FOV-ul dintr-o privire decat printr-un AFOV mare, dar pretul platit este ca creeaza o iluzie de "cerc" indepartat ("imagine tunel")
Aici sunt niste poze si explicatii sugestive exact despre ce vorbesc eu. 
https://www.cloudynights.com/topic/633868-wx-10x50-a-brief-review/page-5
In alta ordine de idei Nikon wx prezentat acolo este din alta lume :)