-----------------------------------
Niky360
03 Iul 2020 06:09

Cometa C/2020 F3 (NEOWISE)
-----------------------------------
Buna dimineata,
In aceasta dimineata am reusit cu succes sa observ cometa C/2020 F3 atat vizual cat si fotografic.
Locul de observare, din Bucuresti la marginea Dobroiestiului, unde aveam in fata camp deschis spre NE. 

Prima oara cand am vazut-o a fost in cautator la ora 04:42, probabil o vedeam si cu cateva min. mai devreme, dar eu initial cautam cu binoclul si din cauza ca nu reuseam sa tin o imagine stabila nu am reusit sa vad deloc cometa prin binoclu (10x50), dar prin cautator 8x50 avand o imagine stabila am reusit sa o vad ca o mica steluta usor pufoasa. 

Cometa este foarte condensata, DC=8/9, cu aspect stelar. Nu am reusit sa vad vizual ca ar fi alungita, doar circulara. Magnitudinea ma feresc sa o estimez ne avand stele de comparatie in zona, dar dat fiind faptul ca cerul este foarte luminos (Soarele la alt. -8 grade spre -6 grade) si cometa odata reperata, usor vizibila, sigur foarte stralucitoare. Am urmarit cometa pana la ora 05:01, cand inca se vedea foarte bine la ocular, dar am decis sa strang si sa plec spre casa.

Fotografic in schimb se vede ca are coada inca din cadrele simple, iar dupa stack iese usor in evidenta. 
Atasez cateva variante ale aceleasi prelucrari de 30x2 sec la ISO 50. 
Color, alb/negru si cu nuantele inversate.

Cadrele luate cu Mak127+oc.20mm+afocal cu P30 Pro folosind aplicatia DeepSkyCam.