-----------------------------------
saiph
06 Iul 2020 13:54


-----------------------------------
Am avut ocazia sa fac niste teste preliminare pt determinarea erorii periodice la jucarelele astea doua. La MK1 au fost cateva balbute, nu stiu daca e tocmai valid testul, s-ar putea sa-l refac zilele urmatoare. La MK2 a iesit bine (ca procedura), dar ca valori... meh &#12288; Am ales ca stea reper delta Oph, pt ca era cea mai apropiata de ecuator si usor vizibila camerei + luneticii utilizate (v. foto - un Lifecam Cinema, pus pe un guide scope facut din obiectiv 50mm f/4 provenit de la un Sotem 15x50 mai vechi dezafectat, cumparat de pe forum acum vreo 8-9 ani, pt finder). 
Stiu ca se recomanda minim 6 cicli, dar am lasat doar 4-5, nefiind vorba decat de o proba preliminara.
Vestea buna e .. ca mai e loc de imbunatatit :D Acum imi cam pare rau ca nu am facut tribologie la facultate, dar am sa rog pe cei cu mai multa experienta sa impartaseasca (daca vor) din tips & tricks pe tema asta, mai exact cum identific piesele carora le corespunde fiecare frecventa (perioada) din cele identificate de soft..
Intuiesc ca mai trebuie sa finisez suprafetele de contact (exceptand cele ale flancurilor melcului si rotii dintate, precum si ale rotilor de transfer - sa vad cum fac asta..), eventual sa mai verific planeitati, centrari, tensiuni, frecari uscate sau insuficient lubrifiate. Dar cam atat, restul ma depaseste "un pic" :)
Ca si valori, pt MK2 observ o oarecare apropiere de eroarea masurata in urma cu cativa ani la EQ5. Ceea ce nu e neaparat rau, doar ca nu e constanta, si pare ca pe alocuri intervalul se ingusteaza destul de mult. Sper ca dupa un fine-tuning corespunzator voi putea sa mai diminuez amplitudinea frecventelor parazite care largesc intervalul erorii. 
Plaja de valori pt eroarea lui MK1 e posibil sa fie usor eronata, testul fiind aproape invalidat de niste hibe, asa cum ziceam - inclusiv eroarea de punere in pol, pt ca nu am folosit polarfinderul pt MK1, ci doar un vizor cu tub ingust, deoarece emulatia de pole-master a dat un minunat fail :D trebuie sa investighez ce s-a intamplat, pur si simplu nu aparea nimic pe ecran, oricat am crescut expunerea si am reorientat monturica; a da, si am uitat sa setez frame size-ul potrivit in MetaGuide... lol, eroare de incompetent user (ce vrei, au trecut doi ani de la ultima utilizare, n-am mai avut toate alea fresh in minte). Deci cifrele alea s-ar putea sa nu reflecte tocmai realitatea.
Ce nu prea inteleg este: de ce perioada principala, cea a melcului, e identificata ca avand alta valoare decat cea care ar trebui?  Adica, ok, la MK1 turatia poate fi usor diferita decat cea nominala, intrucat variatorul nu o fi fost setat la virgula pe valoarea potrivita - e doar un slider amarat, fara display. Dar si la MK2?  Melcul are, teoretic, o perioada de ~8min. Axul motorului are perioada de ~10min - turatia de la EQ5, unde rotile de transfer au raport de transmisie 1:1. Aici raportul rotilor de transfer (0.8) face roata dintata sa se miste cu turatia potrivita, dar ma gandesc ca anumite componente ale vibratiei de la motor cauzeaza interferenta cu patternul de "zgomot" de la melc, iar softul interpreteaza asta ca fiind o diferenta de perioada. Sau sunt usor pe langa? :D 
In orice caz, sunt deschis pt discutii pe tema analizei de vibratii cu cei mai experimentati decat mine :) fie aici, fie in privat.