-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Iul 2020 22:28


-----------------------------------
Aseara am facut intai observatii gen ''reenactment = reconstituire''.
Am folosit pe dobsonianul de 200mm ocularele Kepler f= 25 si Kepler =15mm.
Intai am folosit ocularele in modul ''sec'' adica singure.
Dupa care le-am inserat in lentila Barlow Hyperion 2.25.
Am folosit deci grosismentele :

49x / Kepler 25mm

82x/Kepler 15mm

185x/Kepler 15mm +Barlow Hyperion 2.25x

Folosind lentila Barlow , am lucrat cu un sistem F / 13.8 si ... aici am vrut sa ajung.
Eram curios sa vad cam ce imagine vedeau reflectoristii pe vremea lui Hearne si Herschel cand deschiderea ''normala'' a newtonienelor era de F/12-F/13.

Am rezolvat la 185x stelele duble DA 9 si Epsilon Lyr iar Zeta Lyr,Beta Lyr ,Albireo la 49x.
M13 a avut aspectul unui foc de artificii datorita stelutelor numeroase rezolvate dar care pareau sa zboare,sa arunce scantei.De fapt telescopul chiar trepida deoarece din cauza campului vizual mic, era mereu in miscare. :? 
La M27 s-a vazut vag forma de cocean de mar, M57 a fost bine vizibila, M56 slab vizibila.
Per ansamblu, imaginea este mult mai buna decat m-as fi asteptat pe 50% din diametrul campului ,in jurul axei.
Dar campul vizual este mic ''de mic''de mic'' etc etc

Dupa ce m-am saturat sa ma joc de-a istoricul am revenit mental in preafericita iepoca globalista si am observat aceste patru stele duble folosind dotarea standard (Mark III ):

STF 2486	Cyg	6.5mv/6.7mv/7.2''	stea dubla

STF 2496	Cyg	6.5mv/10mv/2.1''	natura incerta

STF 2450	Dra	6.5mv/9.5mv/5.1''	stea dubla

STF 2348	Dra	5.5mv/8.7mv/26''	stea dubla

Neglijand stelele din ''reenactment'' ,am vazut in luna curenta 37 de stele duble/multiple dintre care 20 sunt noutati iar 17 sunt reobservari.

Mircea