-----------------------------------
iulian90
15 Iul 2020 20:06


-----------------------------------
Aseara, cu ocazia iesirii pe campul din spatele casei pentru a observa cometa C/2020 F3 Neowise, am luat si telescopul Seben 150/1400 cu mine pe camp si cum aveam orizontul curat spre sud, am observat si cateva obiecte de cer profund in constelatiile Scorpius si Sagittarius, la declinatii care nu erau vizibile din curte, de la -30 grade in jos. 

Am observat mai intai roiurile deschise M 6 si M 7 din Scorpius, care erau spectaculoase, mari. M 6 ,desi la prima vedere, in binoclul 10x50 pare mai mic decat M 7, in telescopul de 150mm se vedea cam la fel de mare ca M 7, cu deosebirea ca are mai putine stele stralucitoare decat M 7, in jur de 4-5, in schimb are multe stele slab luminoase , cam 10-15,care nu prea se vad in binoclu, in total avand chiar mai multe stele decat M 7.  Roiul M 7 in schimb are mai multe stele stralucitoare decat M 6 si pare mai dispersat decat acesta.
Apoi am observat roiurile globulare M 69 ,M 70 si M 54 din Sagittarius. Primul, M 69, se vedea greu, fiind mic si slab luminos, cu condensare slaba in centru. 
M 70 se vedea ceva mai bine si avea o condensare ceva mai mare decat M 69, fiind tot mic, dar tot slab luminos era. 
In schimb M 54 era relativ luminos, avand o condensare mai mare in centru, dar tot mic ca celelalte doua roiuri era. Roiul globular M 54 daca era la declinatia lui M 80, cred ca s-ar vedea la fel de luminos. :)
La sfarsit am observat si roiul globular M 22, care era usor vizibil, mare si cu stele rezolvabile pamna spre centru. L-am comparat cu roiul globular M 13 din Hercules, care era mai mic decat M 22, dar pare sa aiba stralucirea de suprafata mai mare decat M 22, poate datorita gradului de extinctie mai redus decat la declinatia roiului M 22. Dealtfel daca roiul M 22 ar fi la declinatia lui M 13, s-ar vedea mai luminos si mai bine deca acesta ,chiar si cu ochiul liber. :)

Cred ca o sa ies mai des pe campul din spatele curtii, fiindca am orizont mai degajat ,inclusiv spre sud si sunt mai ferit de luminile stradale sau de lumina de la ferestrele casei. :)