-----------------------------------
Emil
12 Noi 2007 13:41


-----------------------------------
Salut prieteni,
Dupa cum am promis iata ca va pun la dispozitie o fotografie de comparatie a dimensiunilor celor doua monturi. Pentru a va putea face o imagine relativ la marimea reala a acestor monturi am pus langa monturi si un pachet de tigari. Mentionez pe aceasta cale in mod explicit ca NU fac reclama la aceasta marca de tigari, nu detin actiuni sau alte forme de capital la aceasta firma, nu sunt inrudit sau casatorit cu nici unul dintre angajatii acestei firme iar fotografia nu este sub nici o forma reclama ascunsa.  :D 
Din pacate atunci cand am facut fotografia, am uitat sa indepartez capacul de protectie a lunetei polare a EQ-6-lui.
Robert multumesc pentru informatia referitoare la LX-200, informatia este interesanta.
Din pacate nu am reusit in ultimul timp sa folosesc montura, aseara am incercat dar brusc s-a innorat si a inceput sa ploua. Pe aceasta cale pot confirma ca aceasta montura este destul de greu de manevrat sub presiunea timpului mai ales daca nu ati mai reusit sa indepartati contragreutatile, eu a trebuit doar sa deplasez montura pe o distanta de 15 poate 20 metri pentru a o putea amplasa intr-o zona protejata de ploaie si a fost chiar incomod; optica fiind in prealabil indepartata.
Punerea in pol se face usor pozitiile marcate in luneta polara pentru Carul Mare si Casiopeia trebuie sa fie corespunzatoare cu pozitiile lor pe cer. Aceste constelatii nu apar in luneta deoarece are un camp vizual destul de redus, corelarea pozitiilor se face la ochi. Cel mai bine ar fi folosirea lunetei polare in combinatie cu programul Polarfinder. (http://24.237.160.4/files/astronomy/software/Polarfinder/index.html)  si alegeti un moment in care Steaua Polara se gaseste in pozitia corespunzatoare orei 3, 6, 9 si 12 pe ecranul ceasului, dupa care faceti corectiile de rigoare.

Numai bine,
Emil