-----------------------------------
tudor
17 Iul 2020 07:31


-----------------------------------
Noaptea 2.  Voayage, Voayage prin Calea Lactee
Am fost intr-un voayage astronomic cu binoclul APM 16x70 ED tinut in mana. Am stat relaxat pe un sezlong pe plaja, intre stele si nisipuri! 

Preferatele mele din acest Voaiage au fost urmatoarele:
Jupiter s-a vazut ca printr-o luneta Apocromata. Binoclul APM 16x70 de fapt chiar este o pereche de doua lunete  apocromate ED :) Planeta s-a vazut curata ca lacrima fara orice fel de aberatii. Avea o claritatea ireala, iar satelitii erau insirati perfect pe o linie dreapta ca si cum erau asezati cu rigla. 
Nebuloasa inel M57. Discreta dar totusi ea "striga" ca nu este o stea comuna, asta datorita suprafetei  mai pufoase de un frumos albastrul pal. 
M7 Roiul lui Ptolomeu. Plin de stele cum ii sade bine unui roi stelar serios
M21, M20 Nebuloasa Trifid si M8 Nebuloasa Laguna. Aceste roiuri stelare si nebuloase au incaput toate in campul vizual de 4.1 grade al binoclului meu. Nebulozitatile lor imi intorc privirile de fiecare data cand le vizitez.
M24 Norul de stele din Sagetator. Foarte extins si cu o densitate de stele uimitor de mare.
Roiul globular M22. Un roi dens si spectaculos care poate rivaliza cu M13
Roiul Dublu Perseu este unul dintre cele mai spectaculoase roiuri deschise de pe cerul nostru.

Am mai vazut in acest voayage urmatoarele:
M16 , M17 s-a vazut silueta "lebedei", M25, M6 , planeta Saturn mica dar cu forma caracteristica.   Nebuloasa Voalul. Partea Filamentara s-a observat un pic mai greu fata de partea de Vest care era foarte evidenta. Nebuloasa Nord America extinsa pe o suprafata foarte mare. Turnul de Racire M29 compact si foarte frumos. M27 spectaculoasa,  M103, M34, M31, M110, M33, M81, M82, M101, M51, Mel 111. Planetele Marte si  Venus  le-am vazut inainte sa ma intorc la cort, cand mi se facuse cam frig.  Urmeaza Noaptea 3