-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iul 2020 20:44


-----------------------------------
Iulian

Pe vremea cand ''vasleam'' la observarea completa a Catalogului Messier ...
Cam chinuit,planetarele si roiurile foarte sudice din Sagetator le-am vazut de acasa ,din curte, cand au fost vizibile pentru scurta vreme printre case si pomi.
M6 si M7 le-am vazut si raportat intai ca observate cu binoclul ,din varful scarii duble pe care o numesc High Altitude Observatory.
Apoi ,cand am inceput iesirile la padure cu Armand si gasca , am vazut si eu ''la discretie'' obiectele foarte sudice din Sgr.
Asadar e bine sa mai mutam ''satra'', din cand in cand. :D 

Duminica 12 Iulie a.c. ,observatii cu dobsonianul de 200mm :

*Inca in crepuscul ,am gasit si observat M80 

*La ''dubla-dubla'' Nu Sco am vazut dubla luminoasa sub forma cifrei ''8'' dar am rezolvat dubla slab luminoasa

*Beta Sco a fost ''floare la ureche''

*M19 abia itita peste acoperisul casei dar ,pentru conditiile date, s-a vazut binisor,comparabil cu M28

*Langa M19 am vazut alte  doua  roiuri stelare sferice : NGC 6293 ,spre Est- mai mare ca diametru si mai luminos si NGC 6284 ,spre Nord.
Cele trei globulare formeaza un triunghi isoscel asezat la Vest de Theta Oph ,ca varful in M19, cum se vede in atasament.
Acest grup de obiecte , aflat la -26 grade declinatie sudica , este deja apropiat de limita mea de vizibilitate in acea directie si anume -30 grade.

*Am vazut si doua nebuloase planetare : IC 4634 si NGC 6369.
Tot ce am reusit sa vad la ambele planetare a fost un disc minuscul ,ceva mai mare decat discul Airy al unor stele mai luminoase ,sa zicem de 4mv sau 5 mv.Si cam atat.
Dupa cum este moda acum, la o cautare cu goaglu am primit zeci de adrese de situri care se calcau pe bataturi sa dea orice fel de date despre planetarele acestea,cu poze colorate ca papagalu' curcubeu de la Hubble si NASA /ESA...TESA etc.
Mai putin ce vede reflectorul de 200mm al unui soldat al infanteriei stelare ...
Situri mai inutile ca vax albina!

*Roiul sferic NGC 6401 l-am vazut ca un obiect cetos ,foarte mic si slab luminos, (foarte) invecinat la NV cu o steluta ?

*Am revazut un alt triumvirat de roiuri sferice : M9 + NGC 6356 + NGC 6342.

Vedem ca Ophiucus este o constelatie foarte bogata - cred ca cea mai bogata- in roiuri sferice!

*Langa Lambda Sgr am revazut roiul sferic NGC 6638 si minuscula planetara NGC 6644.

*Si, daca tot eram pe lungimea de unda a nostalgiei, am revizitat ''secventa clasica'' din Sagittarius :

M22-M28-M8-M21-M20-M24-M25-M23-M18-M17(UHC) -M16(UHC)

*A urmat roiul sferic NGC 6642 ,tot din Sgr

De la M19 pana la NGC 6642 , am folosit pentru orientare hartile din ''Pocket Star Atlas'' de Roger Sinnot.La inceput nu mi-a placut dar incepem sa ne imprietenim ''la catarama''...

*Daca tot aveam filtrul UHC la indemana , am petrecut un sfert de ora foarte placut revazand Nebuloasa Veil Est si Vest.

*O ultima privire spre glorioasa nebuloasa planetara M27 ... si retragerea la nani !

Luni 13 Iulie a.c.,observatii cu dobsonian 200mm :

*De aceasta data ,M4 s-a vazut chiar si in crepuscul

*Am revazut la 277x (Barlow Hyperion 2.25x+Plossl 10mm) nebuloasa planetara NGC 6369.
Nici un detaliu in plus fata de discul pufos vazut cu o seara mai devreme...

*Roiul sferic NGC 6401 s-a vazut tot mic si slab luminos dar, cu privire periferica, parea usor granulat.
Iar undeva,mai spre centrul roiului se zarea parca o steluta.Probabil ca-i vreo suprapunere a unei stele 
  aflate intre noi si roi.

*Avand telescopul armat pentru 277x, l-am indreptat spre planetara NGC 6629.
Si aici am vazut doar un disculet pufos ,ceva mai mare ca un disc Airy , la un obiect din coltul sud-estic al unui asterism stelar patrulater.

*Am parcurs din nou secventa clasica din Sagittarius :

M22-M28-M8-M21-M20-M24-M25-M23-M18-M17 -M16

Diferenta fata de o seara inainte a fost ca ,de aceasta data, am folosit ocularul Mark III cu filtrul UHC aplicat.Am modificat grosismentul la fiecare obiect dupa plac.
Are sens sa tot privesti si sa tot revezi aceleasi obiecte ?
Fiecare decide pentru sine.
Unii nu pot pune capul pe perna daca nu au bifat multe obiecte noi pe foaia de observatii.
Imi place si mie sa vad obiecte noi dar ,mai mult ca orice,imi place sa vad - nu conteaza de cate ori - obiecte cat mai spectaculoase.
Exista multe zone spectaculoase pe cer : roiul de galaxii din Virgo, maternitatea stelara din Orion , asociatia stelara din Monoceros , pajistea stelara din Lebada.
Dar la mine , ceainicul Sagetatorului toarna in ceasca telescopului meu un spectacol ceresc fara pereche si de care nu ma voi plictisi vreodata.
In plus ,reobservarile cu echipamente diferite ofera surprize : datorita folosirii metodei ''zoom-UHC'', la aceasta observatie am vazut pentru prima data cu claritate forma trilobata a nebuloasei M20.
Pe directia PA  a stelei duble din centrul nebuloasei ,spre Nord-Est se vedea o despartitura intre ''petale'' iar in sensul opus,spre Sud-Vest se vedea ''varful'' celei de a treia ''petale''.Despartitura dintre aceasta si primele doua petale nu era asa de evidenta dar era vizibila.
(As fi meritat sa ma prind cu tandrete de obraz ,sa-l scutur si apoi sa ma bat singur pe umar : ''bravo, baiete'' ...nu-i asa !? )

*Am admirat din nou Nebuloasa Veil unde incep sa ma cam lamuresc cum si unde se vede ''Triunghiul lui Pickering'' 

*Am vizitat ''Roiul Dublu Binocular -NGC 6633 + IC 4756.
Ca sa fie meniul complet, am admirat si mai modestul IC 4665.

*La Est de Alfa Scuti am observat roiul deschis NGC 6664 unde am numarat 24 de stele intr-o arie de 15' diametru 

*La M26 am numarat 19 stele iar roiul globular NGC 6712 din Aquila mi s-a parut a fi  mic dar spectaculos ,avand aspect granulat cu privire periferica.

*Roiul sferic NGC 6517 din Ophiucus m-a socat prin dimensiunea infima si cat de slab luminos se vedea !
Cred ca-i unul dintre cele mai intunecate roiuri sferice vazute de mine ,daca nu-i ''cel mai tare din parcare'' sau ...hm ... ''cel mai slab din parcare '' !?  :roll: 
Dar,din cele citite la scrierea raportului, am aflat ca NGC 6517 nu are nicio vina ca se vede atat de slab luminos.Norii de pulbere cosmica ,aflati intre noi si roi ... ''este divina'' !

*Am incheiat periplul cu separarea stelei duble Tau Oph ,cu separatie de 1.5'' si aflata in vecinatatea lui NGC 6517.

Mircea