-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Iul 2020 14:42


-----------------------------------
Am ajuns  cu polita de oculare a dobsonianului Toleascop 200mm la stadiul vizibil in poze .
Va accepta trei oculare de 2'' si unul de 1.25''.

Explicatii ( sa zicem ''caietul de sarcini'' :P ) :

Majoritatea ocularelor mele sunt in format 1.25'' dar ,la observatii, folosesc pe acest instrument aproape exclusiv formatul de 2''.
Ocularul de baza LV 30mm este pe standard 2''.
De aici incolo , folosesc adaptoarele de 2''.
Ocularul Baader zoom Mark III a venit cu adaptorul de 2'' propriu.
Aceste doua oculare de mai sus le folosesc cel mai frecvent.
Daca am nevoie de grosismente mai mari ,folosesc fie Radian 6mm,fie Radian 5mm, ambele insa folosite in acelasi adaptor de 2''.Radianul in asteptare (sau alt ocular pe standard 1.25'') va sta cuminte in ultimul locas.
Am confectionat aceasta polita dupa preferintele observationale ,nu va trebui sa le modific pe acestea dupa echipament.

Alt fragment ATM :

Pentru tot soiul de lunete si lunetici si reflectorul RFT de 125mm F/4.5 folosesc montura pipe de 1.5'' ''Penelopa''.
Fiind o montura multifunctionala ,confectionez o polita si pentru  aceasta montura si care  trebuie sa corespunda acestei caracteristici.
Am debitat doua distantiere din placaj de 18mm pentru polita circulara. 
Polita circulara a lui Penelopa va permite utilizarea /stocarea operationala de oculare de

 2''x 2 pozitii +1.25''x 3 pozitii +0.96''x 3 pozitii 

deoarece pe acea montura folosesc instrumente diferite cu oculare de standarde diferite.
Polita circulara va centra pe teava centrala /axul vertical  de 1.5'' al monturii.
Daca voi roti polita sa ajung la ocularul dorit , ar fi posibil ca ocularele cu fusta /barrell mai lung sa loveasca in capul picioarelor trepiedului .
De aceea am taiat (deocamdata) doua distantiere de forma inelara care inalta polita circulara cu 36 mm deasupra capatului superior al picioarelor trepiedului.

Atasez doua poze ale politei pentru Toleascop.

Toate prelucrarile sunt manuale ... ''cu manutele astea doua mi-am luat (masina...nu) polita noua'' !

Mircea