-----------------------------------
George97
20 Iul 2020 11:06


-----------------------------------
Am fost norocos pana acum 4 ani, cand m-am mutat de acolo, dar da, nu am sa uit niciodata experientele mele afara, sub acel cer. Nu pot sa descriu in cuvinte ce transparenta avea mai mereu acel cer si da, chiar abia astept sa ma reintorc acolo! Localitatea se numeste Averesti, unde se face mult vin.
Am observat ca in unele zone din tara cerul nu poate fi comparat cu acea zona si nu imi explic de ce. Cine stie, poate o fi din cauza tipului de clima... Bineinteles, aici excludem muntele!

Imi doresc sa-mi schimb intrumentul pe care-l am, pentru ca este foarte vechi. Am tot fost in dilema in ultimele zile in legatura cu alegerea telescopului. Initial voiam sa imi iau fix acest Dobson de 150/750, dar mi s-a comunicat faptul ca imi va oferi mai multe avantaje o distanta focala de 1200, fiindu-mi recomandat un 150/1200, intrucat intrumentul de 150/750 este ca o jucarie ce se pune pe o masa, deci este cam incomod.
Avand in vedere ca-i vorba doar de cateva kg in plus, fac un compromis si optez pentru un Dobson de 8", plus ca folosesc trenul pentru a ma deplasa, iar pana la gara pot lua un taxi - asta in cazul in care vreau ca sa merg cu trenul la munte. In afara de asta, niciodata nu sunt singur, pentru ca ma mai ajuta inca o persoana cu caratul: daca car doar montura, are undeva la 10 kg, deci nu este o mare problema, iar tubul are tot atat, putand fi carat de persoana care vine cu mine. De bine, de rau, la tara ma duce matusa mea, cu masina ei, deci chiar daca nu am masina personala, o pot scoate pana la capat. Imi doresc foarte mult sa fac acest pas, tocmai pentru ca un intrument de 8" este de doua ori mai luminos decat unul de 6", deci detaliile vor vorbi de la sine. De folos mi-ar fi si o geanta speciala, ca sa pot transporta fara probleme tubul.
M-am tot gandit la Dobson SkyWatcher 203/1200 Pyrex si la Orion Dobson N 203/1200 SkyQuest XT8 Classic DOB Set. Voi pentru care ati opta si de ce? 

P.S. Pe langa imi voi lua un ocular de 2", cu un camp larg, de la Explore Scientific, precum si un filtru OIII, tot de la aceeasi firma, pentru observatiile la DSO.

Va multumesc & Cer senin!