-----------------------------------
iulian90
21 Iul 2020 12:05


-----------------------------------
Aseara am iesit din nou pe camp la observatii cu reflectorul de 150/1400mm . Am folosit ocularele de 40mm (pentru cautarea obiectelor mai mult) , de 20mm (pentru observarea obiectelor DSO) si de 9 mm (pentru observarea detaliilor, dar folosit mai rar), precum si filtrul UHC.

Am cautat in principal roiuri globulare la declinatii negative, joase, unde din curte nu pot observa obiecte ceresti. 
In acelasi timp am pus si aparatul foto cu teleobiectivul de 200mm focala, la deschiderea de f/4 sa fotografieze zona nebulaselor M 8 Lagoon si M 20 Trifid. 
Am facut 26 poze in total si le-am procesat in DSS. Insa din cauza poluarii mari spre sud, pozele au iesit cu fundal albicios, greu de combatut in procesare. 
Am incercat si cu filtrul UHC atasat de teleobiectiv, imaginea parea mai faina la prima vedere dar la o privire mai atenta am vazut ca stelele erau defocusate, din cauza ca filtrul UHC muta planul focal mai in fata senzorului aparatului foto si nu mai pot focusa la infinit, teleobiectivul nu i-mi mai permite .  

Am inceput cu roiul globular M 19 din Ophiucus, intre stelele 26 Oph si HIP 83740, pe langa stelele  31 si 28 Oph,  care era relativ bine vizibil dar slab luminos si relativ mic.

Mai sus de M 19, la est de steaua 26 Oph, am observat roiul globular NGC 6284, greu vizibil, slab luminos si  foarte mic.

Iar mai jos de M 19 spre sud, intre stelele 36 Oph si HIP 83740, am observat roiul globular NGC 6293, care este ceva mai vizibil decat NGC 6284, dar tot slab luminos si foarte mic.

Apoi am trecut la roiul globular M 9 din Ophiucus, intre stelele Sabik/Eta Oph si Xi Oph, care era bine vizibil, relativ luminos si mic. 

Mai sus de M 9 , intre stelele HIP 84792 si HIP 85195, am observat roiul globular NGC 6356, care de asemenea, este bine vizibil, relativ luminos ,dar foarte mic. 

Apoi am observat si cateva roiuri deschise, ca:

NGC 6604 din Serpens Cauda, care se vedea bine, este mic, avand 4 stele aranjate in forma de "C".

M 16 din Serpens Cauda,la  care se vedea bine roiul , insa nebuloasa asociata era foare greu vizibila, numai prin filtrul UHC, la 35x mai mult.

NGC 6605 tot din Serpens Cauda, dar mai la sud de M 16, era relativ vizibil, avand 5-6 stele slab luminoase si dispersate.

Am mai vazut roiul globular M 62 din Ophiucus, la granita cu constelatia Scorpionul , care era relativ bine vizibil, relativ  luminos si mic.

Iar in Sagetatorul, langa steaua Kaus Borealis, la este de aceasta, am observat roiul globular NGC 6638, greu vizibil si  foarte mic.

Si la sud-est de steaua Kaus Media, intre aceasta si steaua 18 Sgr, am observat roiul globular NGC 6624, care este relativ greu vizibil, mic si difuz.

La sfarsit am incercat sa observ roiul globular M 55 din Sagetatorul, dar nu se vedea deloc, desi stiam bine locatia, insa uitasem cat de dificil este roiul acesta. 
Uitandu-ma in Catalogul cu 7000 obiecte DSO din cadrul atlasului Deep Sky Hunter , am constatat ca M 55 este printre roiurile globulare cu cea mai scazuta stralucire de suprafata  din catalogul Messier, anume S.B.=13 mag/arc-sec2, mai mica decat M 4 sau chiar M 107 (care au S.B.=12 mag/arc-sec2) si comparabila cu cea a lui M 68, un alt roi globular dificil. 
Dar si poluarea luminoasa mare inspre sud a contribuit din plin la esecul de aseara in cazul cautarii roiului globular M 55.