-----------------------------------
Nordas
23 Iul 2020 13:18

Travelscope de 8&quot; cu montura single pole
-----------------------------------
Buna tuturor,

Ma tenta de ceva vreme sa construiesc o montura pentru un telescop Newton de 8&#8221; care sa fie usor portabil. Imi plac mult monturile lui Ross Sackett despre care se gasesc informatii cu ceva detalii pe site-ul: http://stardazed.com/index.html

Am acces la o masina cu comanda numerica asa ca am zis sa-i dau o sansa. Designul si conceptia sunt facute in Solid Works, Tooling si programe CNC cu Vectric VCarve Pro. Nu sunt expert in tehnologie CNC dar mici greseli daca sunt se vor putea corecta - sper :D . 

Am tot judecat si cel mai bine ca material pare sa fie placaj de buna calitate de 18mm grosime. Este sufficient de rigid fara sa aiba masa mare.
Cateva detalii:
Oglinda si suportul oglinzii vor fi de la un telescop Newton. 
Pentru Alt am decis sa fac un lagar din teflon sau Alama la care axul sa fie "deconectat" de lagar la transport. Pe cealalta parte un slide semicircular cu "pad" din teflon sau Formica ( daca se gaseste ...)
Pentru azimut vor fi un disc interior pe care este montat ansamblul telescopului si un disc exterior care este baza monturii. Intreele si sub voi pune ca si "rulment" teflon sau Formica.
In design nu apare focuserul pentru ca ar avea doar rol visual. 

Telescopul este demontabil pentru transport iar asamblarea se face cu 10 suruburi M6 in puncte de fixare a diferitelor parti. 

Saptamana aceasta am in plan sa tai piesele de placaj pe masina CNC.

Parerile si sfaturile sunt binevenite ...

Multumesc,