-----------------------------------
Nordas
23 Iul 2020 23:43


-----------------------------------
Mircea, multumesc pentru mesaj. 


1.Ai facut ,macar sumar,calculul centrului de greutate ?
 -Facut. A dat un punct de CG la inaltimea unde se afla rulmentul de Alt. Sigur ca ma astept sa aiba nevoie de ajustari - punem plumb.

2.Un newtonian nu va da imagini spalacite doar in povestile de internet daca nu ai ecran / diafragma in spatele secundarei
- Prevazut dar nu desenat pentru ca imi consuma timp. Vreau sa fac un "tub" din material sintetic textil negru care sa acopere tot, de la oglinda principala pana oglinda secundara. La iesire, sufla praful, ploua subit, ... . 

3.Fara inca o teava patrata ,colimarea acestui telescop va fi jalnica, cred ca nu vei putea trece de 100x.
-Nu-i bai. Experimentam. Daca nu merge va trebui sa refac doua piese si sa-l fac "double pole" cum se zice in EN. Sunt convins ca vor fi si alte probleme care vor trebui rezolvate.

4.Lagarul orizontal de diametru mic strica insasi conceptul de baza al dobsonienelor : joc zero obtinut pe cale cinematica.Pe romaneste : surubul acela orizontal ''va ridica'' telescopul de pe pernele de teflon ale lagarul orizontal de diametru mare.Deci vei avea ax orizontal vreun surub de M8 sau M10 ?

Cum ziceam, nu e un surub ci un ax si lagar cu D40mm din teflon (Vezi poza a doua) prelucrat la o clasa de precizie H7 (Am ceva vechi fosti colegi care se pricep sa faca unul). Initial intentionam sa pun un ax cu doi rulmenti conici ca la monturile germane (vezi prima poza ex.) dar, piesele mecanice erau mai complicate si mai multe. Noi nu avem turatie, incarcarea e mica dar ne trebuie precizie fara jocuri. Cu ceva consultanta am convenit sa-l facem din teflon sau alama . Surubul M8 doar il asigura in pozitie . 
Ai dreptate, baza orizontala va pierde contactul cu pernele daca nu facem nimic. . Nu am inca solutia la problema. 

 5.Nu vreau sa te supar sau sa te ofensez dar Solid Works si Vectric si mai stiu eu ce nu pot repara intelegerea gresita a modului de functionare a monturii Dobson. 
Stai linistit, cu supararea nu-i graba - suntem doar la primul post pe subiect  :D . Propun sa nu-i mai zicem Dobson ca nu e. Subiectul a fost larg dezbatut pe alte forumuri. Conceptul nu e al meu si au mai fost construite altele.

Referitor la  CAD 3D eu zic sa nu-i discutam scopul existential. Pe mine ma ajuta ca si unealta. Sunt vreo 20 de piese la CNC. Ar trebui sa fac programe CNC de mana - OH NOOOOO!!