-----------------------------------
GunDALF
25 Iul 2020 16:04

Argumente... chinuitoare
-----------------------------------
De ceva vreme sunt intr-o dilema. Vreau sa-i aduca barza un fratior/o surioara micului meu Mak 127. Fratiorul/surioara sa-l completeze, adica sa aiba o focala mai scurta (si sa fie rapid(a)). Probabil va fi folosit(a) si la astrofoto.

Surioara ar fi o luneta APO, ma rog ED. Mai sus de 70/72mm apertura (420 mm focala) nu pot urca din cauza bugetului (am disponibili cca. 1600 lei si nu prea sunt dispus sa mai adaug pentru capriciul asta).
Avantajele ar fi:
- lipsa obstructiei
- design compact
- ultraportabila
Ca dezavantaje:
- pret mare
- aberatii cromatice bine corectate, dar inca existente
- curbura campului (necesita field flattener, care sporeste pretul cu mult)
- accesorii in plus de cumparat (adaptor 2" la 1,25", prelungitor - unii spun ca e necesar pentru focus, desi daca ai field flattenerul acesta poate lipsi)

Fratiorul, un newtonian de 100-114mm f/4 (nu mai mult, ca deja nu prea mai e portabil cum imi doresc).
Avantaje:
- pret muuult mai mic (o treime)... lasa loc la cheltuieli pentru un eventual tuning (focuser mai bun, chestii-socoteli).
- fara aberatii cromatice
- apertura mai mare
- suficient de portabil
Dezavantaje:
- obstructia (la draciile astea mici procentul e destul de mare...)
- coma (se corecteaza cu un corector care costa, sa zicem, cam cat field flattener-ul)
- design deschis (care nu e neaparat un dezavantaj)

Daca am uitat ceva, va rog completati.

Surioara ar necesita lejer peste 2000 de lei (deh, femeile sunt mai scumpe!), in timp ce fratiorul n-ar sari de 1000 de lei, cu toate cele necesare. Vorbim de tuburi optice, nu ma intereseaza monturi la ele, ca am deja prea multe (momentan :lol: ) Cum bugetul este o problema, iata-ma inclinand spre varianta fratiorului. Exista contraargumente serioase contra rationamentului meu? Va rog, chinuiti-ma cu ele. Vreau sa masor de zece ori pana cand voi ajunge sa tai o data.
Multumesc.