-----------------------------------
GunDALF
26 Iul 2020 14:40


-----------------------------------
Timpul nu-mi permite prea multe observatii vara, spre marele meu regret, indeosebi din acelea cu iesiri in afara orasului. Campania agricola e in toi si serviciul meu e legat de ea... Iar iarna, cand e mai liniste si timp, e prea... racoare.  :? Cand pot, folosesc putinul timp la dispozitie, pentru a observa chestii din balcon, cu priveliste spre V-NV. Anul asta am avut noroc ca pe orizontul vizat vest-nord-vestic sa fie chestii interesante: Venus, comete, ISS, sa punem si Soarele... Jurnal de observatii n-o sa tin, fiindca in locul lui stau marturie fotografiile pe care le fac, cand le fac. :D
Instrumentul ce mi-l doresc va fi folosit, cel mai probabil, in ambele feluri, probabil in mod egal, vizual si foto. La luneta ma atrage designul inchis, constructia mai inchegata, dar nu ma incanta apertura si pretul initial + investitiile ulterioare (flattener + diagonala + adaptor 2" - 1,25"). La newtonian ma atrage optica (in speranta ca e buna), dar ma pune pe ganduri obstructia si mecanica, cum a zis si zoth.
Din ce-am mai citit si pe la altii, un reflector tunat fotografic (adica sa-l faci &#539;â&#539;ã de mâ&#539;ã) ajunge sa coste multicel. Nu stiu cat de bine este executata optica la aceste jucarii de 100-114 mm apertura, n-am gasit nicio referinta si chiar am cautat in multe locuri. Din start eliminam oglinzile sferice, cum sunt pe la diverse ieftinaciuni: https://star-hunter.ru/en/black-list/

Ramane sa mai investighez varianta unui acromat (rapid) + filtru, desi stiu ca minunile nu exista si la foto, din experienta trecuta, sunt cam praf dpdv al aberatiilor cromatice (CA). Cel putin ce am testat eu. Ma refer la Skywatcher 90/900 (de departe cu cele mai mari CA), apoi Bresser-ul Lidlscope 70/700 cu CA mai putine decat cea de dinainte si SW 70/500, care a fost (culmea!) revelatia cu CA cele mai mici.