-----------------------------------
FlorinC
29 Iul 2020 23:31

Stele duble Lista Faro300+
-----------------------------------
25.07.2020
In sfarsit o seara cu cer bun. Toata ziua a fost inourat si chiar si seara, dar apoi cerul s-a limpezit si nu imi venea sa mai plec...
Instrument folosit: C6 + NexStar SE 6-8. Am inlocuit la montura NexStar motorasul care face miscarea de pe Altitudine (in plan vertical) si din fericire am eliminat problemele care le aveam la aliniere. Gasesc foarte utila Montura aceasta mai ales la "grab and go" pentru ca este mai usor de aliniat (eu folosesc Auto Two Stars Align). Sunt cateva chichite la alinierea monturii care daca le stii...(vorba comandantului nostru de companie..."Sunt lucruri pe lume, pe care daca nu le stii...nu ai de unde sa le cunosti..."- ne-a dat pe spate cu asta...ca e prea adanca cugetarea...).
Dar sa revin la ...dublele noastre:

Tinta din seara asta... Casiopeia.

STF 3057 (Cas) - m. 6.70, 9.30, sep. 3.8". N-a fost chiar usoara separarea...Am reusit-o abia la 214x (7mm Orthoscopic Vixen). Sincer sa fiu probabil ca nici C6 nu se aclimatizase atat cat ar fi trebuit...

O mica divagatie...ca eram in zona...
W Cas - Carbon star - m. 9 (8.20...13), Frumoasa ...rosie-portocalie...in acelasi FOV cu Upsilon 1 Cas.

STT 23 (Cas) - m. 8.14, 8.59, 12.45, sep. 14.5", 57.6". O tripla frumoasa la care insa am observat doar  A-ul si B-ul cu ocularul de 25mm TV Plossl (60x). Se vede frumos cu cu 25mm TV Plossl + 2x TV Barlow (120x)...cate o data insa, dublele se vad mai frumos...mai spectaculos la magnificatii mai mici.

STT 499 (Cas) - m. 7.55, 9.70, 11.50, 10.45, sep. 9.7" (A-BC), 95.4" (A-D), 0.3" (B-C). Am putut observa la 60x A-BC (separatia B-C de 0.3" ...o las pentru alta data...). Cel mai bine insa se vedea la 150x (10mm Vixen Plossl).

STTA 26 (Cas) - m.6.95, 7.30, 11.40, sep. 63.2", 73", 76.2" (B-C). Din nou o tripla la care insa am putut observa doar A-ul si B-ul...C-ul nu l-am putut observa nici cu privire periferica. Doi ochisori de pisicuta in noapte...

Au urmat apoi:
STTA (Cas) - m. 6.65, 7.56, sep. 67.9". O dubla "clasica..." frumoasa si "disponibila" pentru oricine (60x).

STTA 31 (Cas) - m. 7.33, 8.03, sep. 73.7"...Sofisticata...si dubla si...variabila (V798 Cas) la 60x).

Pentru diversitate...

DG Cep (Carbon Star) - de asemeni dubla si variabila...m.8.57...B-ul nu l-am vazut. O Frumusica portocalie.

M 52 - Premiul serii...Excelent...ca de obicei.

In seara asta fara poze, ca imi era prea dor de observatii...Multe...multe...Dar si atunci cand fac poze...asa cum ies...mai bune...mai rele, sunt niste realizari (amintiri) care imi cresc si mai mult apetitul...(daca mai e nevoie...).