-----------------------------------
Erwin
31 Iul 2020 07:54


-----------------------------------
Mie mi-a fost frică să găuresc în &#539;eava de carbon mai mult din cauză că nu aveam condi&#539;ii pentru protec&#539;ia muncii la acea vreme, citisem că pulberea de carbon este foarte periculoasă dacă cumva o inhalezi accidental. A&#537;a că am inhalat mult rumegu&#537; de mesteacăn în loc, am făcut cleme duble la partea de jos, demontabile, iar la partea de sus a &#539;evii am lipit colierele din placaj direct pe &#539;eavă. La partea inferioară am prevăzut un dop din placaj cu un mecanism cu camă pentru reglarea unghiului &#539;evii &#537;i o plăcu&#539;ă pentru înăl&#539;ime. Odată colimat telescopul cu aceste elemente la montaj-demontaj se putea ajunge întotdeauna în acela&#537;i punct. 

O complica&#539;ie inutilă dacă &#539;eava ar fi găurită. Ca să nu crape se poate insera un tub potrivit &#537;i lipit cu ră&#537;ină.

Trebuie simulat dacă ai posibilitatea, care este flexura transversală în structură, datorită faptului că oglinda primară este elementul cel mai greu. Oglinda ta este mult mai mică decât a mea. Merge sigur &#537;i cu un singur pole dacă focuserul &#537;i secundara nu sunt grele. Recomand un focuser elicoidal în locul unuia clasic sau Crayford.