-----------------------------------
iulian90
31 Iul 2020 16:11


-----------------------------------
Intr-adevar, mai mult afecteaza aberatia cromatica la lunete decat contrastul la reflectoare. Prin reflectorul de 114mm culorile la planete se vad mult mai naturale, pe cand prin luneta acromata 80/900 zonele luminoase apar de o nuanta alb-cald si detaliile intunecate apar de culoare mov-inchis.

Aseara am facut o scurta captura la planeta Jupiter cu camera Philips TouCam Pro II si barlow 3x prin reflectorul de 114/900mm. 
La procesare am constatat ca canalele RGB ale imaginii prezentau discul planetei sub marimi diferite, in albastru discul fiind mai mare decat in verde, iar in rosu, discul mai mic decat in verde, datorita cromatismului lateral indus de barlow-ul Bresser 3x si pozitii usor decalate datorita refractiei atmosferice. Am deschis imaginea cu planeta Jupiter in Photoshop ,am splitat canalele RGB si le-am prelucrat individual, aducand diametrul planetei din fiecare canal la aceeasi marime ,apoi am suprapus canalele si le-am aliniat, rezultand o imagine mai buna a planetei. Plus ca am echilibrat si culorile RGB, micsorand luminozitatea canalului albastru, datorita caruia imaginea era albastruie.