-----------------------------------
catyo
02 Aug 2020 09:14

Aliniere dupa o stea
-----------------------------------
Salutare tuturor!
Am rugamintea, daca ma poate lamuri cineva intr-o problema:am un refractor Bresser cu sistem GoTo de urmarire. Cand vreau sa fac alinierea dupa o stea, de cele mai multe ori alinierea nu se face corect, in sensul ca telescopul se deplaseaza numai dupa declinatie nu si dupa ascensie, desi telescopul aste aliniat corect (cel putin asa cred eu) spre Steaua polara. Ca urmare, neavand alinierea dupa o stea facuta corect nici nu pot sa navighez urmarind un corp ceresc care ma intereseaza. Cred ca fac undeva o greseala cand introduc datele in hand box-ul sistemului GoTo, dar nu-mi dau seama unde. Am remarcat ca pe display-ul hand box-ului, la coordonatele telescopului (OTA) la parametrii ascensiei apar cand valorile 6h 0m 0s, cand 18h 0m 0s, aleator si cred ca aici este problema. Ce semnificatie din punct de vedere astronomic au aceste valori si cum trebuie alese in functie de ora cand se fac observatiile? Nu cred ca este vorba de o defectiune de constructie a telescopului pentru ca sunt cazuri in care reusesc sa fac alinierea dupa o stea, dar asta se petrece intamplator nu pentru ca fac eu setarile corect. Ma gandesc ca ar fi mai bine sa achizitionez o luneta de ghidaj si un autoguider, pentru ca intentia mea este sa fac astrofotografie, dar asta nu se poate face fara o aliniere foarte corecta a telescopului.
Va multumesc foarte mult si va doresc cer senin tuturor!