-----------------------------------
Marian M
03 Aug 2020 13:57

Oculare refractor Skywatcher 120/ 600
-----------------------------------
Salut tuturor!

Acest mesaj este oarecum o continuare a topicului "care este cel mai mare camp vizual pe Mak 127"

pana la urma am achizitionat un refractor 120/ 600 SW, pe EQ5 iar aseara a fost prima plimbare pe cer, usoara nebulozitate, din Timisoara, Luna plina.

Primele impresii- UAU :)

Dupa cat am citit de 120/600, ma asteptam ca la ceva marire sa fie o imagine nasoala tare, pentru moment am doar ocularele standard (10mm/ 25mm). Fie nu am ochiul format/ asteptari prea mici, dar la Saturn se vedea foarte clar inelul, probabil cu un ocular mai bun/ cer mai bun se vede si diviziunea Cassini. La Jupiter am vazut foarte clar benzile- f f tare, Luna prea luminoasa pentru ochii mei, trebuie sa iau un filtru pentru atenuarea luminozitatii, era aproape plina, insa pe terminator, mai ales daca in puneam pe mijlocul campului, se vedeau foarte clar craterele. La prima vedere cred ca ar fi mers un ocular si mai puternic, catre 100x (acum eram la 60x). Pe DSO am prins Ring Nebula, vizualizata indirect, am vazut relativ usor (pe cerul de mai sus) inelul. Astept cu nerabdare un cer curat, afara din Timisoara, pentru observatii la DSO mai serioase.

Ca la un acromat- un curcubeu pe margine cu ocularele standard, insa pot sa traiesc cu acest curcubeu de culori :)

Acum, in plan in viitorul apropiat, am achizitia unor oculare mai bune; pana acum recomandarile (la un buget de aprox 1,500 RON) sunt fie setul de la SW (Panorama), fie Lacerta 2" pentru un camp larg- 20x, 3.4 TFOV, EP 6: 
https://astrovest.ro/site/index.php/ocular...nch-detail 

si: 
https://astrovest.ro/site/index.php/ocular...uwa-detail 
 16 mm (pentru 38x, 2.2 TFOV, EP 3.2) si eventual inca unul si de 7mm, daca duce luneta, pentru 86x, 0.96 TFOV si 1.4 exit pupil. 

voi ce oculare ati folosit pe acest instrument? merge oare si Lacerta ED de 40mm sau duce la vignetare? EP e cam mare, trece de 6mm insa campul vizual pare urias, peste 4 grade.

multumesc frumos, cer senin!