-----------------------------------
Astroclubul Bucuresti
03 Aug 2020 13:57

Tranzitul exoplanetei XO-1b (Negoiu)
-----------------------------------
In data de 4 iulie 2020 am observat tranzitul exoplanetei XO-1b (Negoiu) prin dreptul stelei XO-1 (Moldoveanu).

Aceasta planeta extrasolara se afla la distanta de 536 de ani lumina in constelatia Coroana Boreala si este o planeta gazoasa fierbinte de dimensiuni asemanatoare lui Jupiter care se roteste in jurul stelei gazda in doar 3,9 zile, la o distanta de aproximativ 7 milioane de kilometri.

Noi am observat steaua XO-1 timp de aproape 3 ore si am putut masura durata tranzitului exoplanetei la 165 de minute, raportul observational fiind trimis catre Exoplanet Transit Database.

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1595180005&lang=en

Pozitia stelei Moldoveanu printre stelele din constelatia Coroana Boreala poate fi vizualizata in fotografia atasata.
Atribuirea celor doua nume romanesti pentru acest sistem s-a facut in data de 17 decembrie 2019 cand in cadrul campaniei &#8220;Name an ExoWorld&#8221; si la propunerea colegului nostru Ioan Tudor, Uniunea Astronomica Internationala a aprobat numele &#8220;Moldoveanu&#8221; si &#8220;Negoiu&#8221; pentru steaua XO-1 si exoplaneta ei XO-1b.
Astfel propunerea colegului nostru se alatura celorlalte nume romanesti existente deja pe cer si prin care tara noastra a intrat inca o data in astronomia universala.

Cer senin!

Autor: Prof. Dan Bertesteanu