-----------------------------------
Erwin
06 Aug 2020 10:14


-----------------------------------
De-a lungul timpului am adunat &#537;i construit tot felul de instrumente. Printre ele se află &#537;i un mak, un teleobiectiv rusesc MTO-11 CA adaptat pentru astronomie/vizual. Am folosit &#537;i folosesc cu succes acest instrument &#537;i nu am avut dezamăgiri. Imaginile sunt contrastante &#537;i lipsite de abera&#539;ii cromatice fa&#539;ă de luneta acromat de 80x900 care oferă cam acelea&#537;i puteri de mărire &#537;i imagini planetare. Sunt accesibile destule obiecte difuze din catalogul Messier &#537;i nu numai, cu această apertură/focală. Evident că obstruc&#539;ia centrală diminuează puterea de a aduna lumina dar la planete, duble, roiuri, nu este un impediment major. 

Am folosit montura piston mică &#537;i ini&#539;ial un căutător "red dot finder" pentru acest instrument, cu rezultate foarte bune. Oculare plossl sau kelner, nepreten&#539;ioase, dau imagini clare &#537;i ocupă pu&#539;in loc în gentu&#539;a foto cu care îl transport. Sigur, ocularele de top oferă imagini mai bune &#537;i cu câmp mai mare, realinierea fiind mai rară. Dacă e manevrat cu grijă vibra&#539;iile nu sunt incomode. La început foloseam inelul original de focalizare aflat pe obiectiv &#537;i mergea greu dar după ce am montat un focuser elicoidal în spate treaba s-a îmbunătă&#539;it substan&#539;ial.