-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Aug 2020 00:21


-----------------------------------
Cum am spus in alta parte ,luna Iulie a fost pentru mine o buna luna de observatii la stele duble.
Asta nu inseamna ca nu am observat si cateva obiecte DSO.Ultimul raport in care am pomenit despre dumnealor obiectele cetoase si intunecate a fost cel pentru 13 Iulie.
Dupa aceasta data am observat :

Joi 23 Iulie 2020 ,cu  dobsonianul de 200mm :
-M22
-NGC 6642 ,roi stelar sferic in Sagittarius
-NGC 6629,nebuloasa planetara in Sgr
-NGC 6638,roi sferic in Sgr
-NGC 6644,nebuloasa planetara in Sgr
-Cr 350 , roi stelar deschis rarefiat din Ophiucus :am numarat 30 de stele vizibile cu vedere directa care au umplut campul de vreo 50 minute la 77x al ocularului zoom Mark III

Luni 27 Iulie a.c., dobsonian 200mm :
-NGC 6934 ,soi stelar sferic in Delfinul :forma neregulata, granulat,se vedeau doua/trei stele rezolvate la 246x.Sau suprapuse ?
-NGC 7006,roi sferic in Delfinul,este foarte indepartat la 135.000 a.l.

Marti 28 Iulie a.c.,dobsonian 200mm:
-NGC 6568, roi deschis in Sgr : stele marunte/slab luminoase dar multe , pare alungit pe directia E-V
-NGC 6583, roi deschis in Sgr : forma generala de triunghi, este unul dintre obiectele listei Herschel 400
(Stie cumva ,cineva,cate obiecte H400 am vazut pana acum!?:roll: Ca io nu stiu... :cry: )
-NGC 6546, alt roi deschis din Sgr,format din stele luminoase dar rare
-M11 ,roi deschis in Scutum : a fost si ramane superb in orice telescop, ori de cate ori il revad
-NGC 6818 ,numita si ''Little Gem'' adica ''Mica nestemata'' , este o nebuloasa planetara inelara din Sgr.Si acest obiect este inclus in Lista Herschel 400.
-M75 ,roi sferic in Sgr
-M72 ,roi globular din Aqvarius
-M73, asterism in Aquarius
-NGC 7009 , nebuloasa planetara ''Saturn'' din Aqr
-Messier 2,roi sferic in Aqr

Joi 30 Iulie a.c. ,dobsonian ''Toleascop'' 200mm :
-NGC 6572 , nebuloasa planetara ''Emerald/Smarald'' in Ophiucus - a fost descoperita de catre dublistul F.G.W.von Struve.Acesta a descoperit in total patru obiecte DSO pe langa multe stele duble si multiple (cele notate cu Sigma sau STF).El este si descoperitorul materiei interstelare.
Eu am vazut NGC 6572 ca un mic disc albastrui,aproximativ unifrom iluminat ,fara stea centrala si fara alte detalii

Sambata 8 August a.c., dob 200mm :
-M56,roi stelar sferic in Lyra : 246x- cu privire periferica se vedeau multe stelute rezolvate 
-NGC 6910 ,roi deschis in Cygnus : forma care-i da numele era foarte evidenta la 41x /LV 30mm
-NGC 6995 (numai),nebuloasa ,parte a complexului Veil Est in Cygnus, foarte slab vizibila prin filtru UHC
-M27 ,nebuloasa planetara  in Vulpecula : se vedea haloul in exteriorul ''coceanului de mar''
-M57 mi s-a parut ca seamana cu imaginea unui disc Airy dar fara stea centrala
-NGC  6826 ,nebuloasa planetara ''Blinking'' in Cygnus ,se vedea in acelasi camp cu dubla 16 Cyg la 51x/ Mark III , f= 24mm.La 154x, se vedea ca un inel luminos, cu zona centrala mai slab luminoasa si cu steaua centrala bine vizibila
-NGC 6940 ,roi deschis in Vulpecula :splendid la 41x/LV 30mm,are o stea oranj in centrul sau !
-NGC 6885 ,roi deschis in Vulpecula : include si steaua 20 Vul care se vede excentrica ?
-NGC 6866 ,roi deschis in Cygnus,partial rezolvat.

Nota : toate observatiile de mai sus au fost efectuate in prezenta  Lunii 

Mircea