-----------------------------------
iulian90
21 Aug 2020 09:17


-----------------------------------
Noi imagini cu planetele Jupiter si Saturn de aseara. Captura: Camera web Philips Toucam Pro II, barlow 3x , reflector 1140/900mm. Capturi de 2000 cadre, prelucrare in PIPP, Registax V6 si Photoshop.

Ieri ,dupa ce am citit cartea Star Testing Astronomical Telescopes a lui H. R. Suiter ,am verificat reflectorul de 114mm si la testul Focault am descoperit ca are oglinda primara cu margine rabatuta pe o latime de 2 mm care ducea la reducerea contrastului ,la o usoara reducere a claritatii (desi inainte consideram ca reflectorul de 114mm este de calitate excelenta), la inele de difractie mai luminoase in jurul discului Airy in focus si la o usoara diferenta intre imaginile de difractie in intrafocal si in extrafocal in sensul ca in intrafocal inelele de difractie se vedeau mai in ceata, mai neclare, de unde banuiam, in mod eronat, ca ar avea o usoara supracorectie pe sfericitate, dar nu era de la aberatia sferica ,ci de la marginea rabatuta.
Ieri i-am facut masca cu apertura de 100mm, care umbreste si acopera acea margine rabatuta, apoi am colimat bine reflectorul, iar aseara la testul pe stea diferenta s-a vazut imediat, imagini intrafocal si extrafocal indentice, in focus discul Airy mai bine vizibil, cu inele mai slab luminoase si apoi, la planetele Jupiter si Saturn, imagini mai frumoase, mai clare si cu contrast mai bun. :) 
Drept urmare si imaginile facute cu camera Philips au iesit mai clare si cu contrast mai bun, in ciuda seeing-ului mediocru de aseara, care a fost de 6/10. Acum reflectorul de 114mm a devenit 100/900mm de calitate mai buna decat inainte. :)