-----------------------------------
mihaig
23 Aug 2020 10:54


-----------------------------------
Deoarece dupa un an petrecut afara,cu toata protectia,discul inferior de MDF s-au ondulat cca 1mm,suficient cit sa afecteze goto-ul,m-am hotarit sa trec la "next step",adica transmisie melc+roata dintata.
   Am facut o noua montura Dobson,mai adecvata traiului in gradina:baza din blat de 4cm,grunduit de mai multe ori si dat cu multiple straturi de lac de barci;partea superioara din "baltic birch" de 20 mm,pentru punti de barci,adus de la austrieci,la fel,baituit si lacuit.Baza se sprijina pe 3 roti mobile,iar pentru reglarea orizontalitatii are 3 picioare reglabile in inaltime.
  Rotile dintate au 8"/197 dinti.Raportul de transmisie motor/melc este 1 la 4,ceea ce ar da o rezolutie teoretica de 0.24 sec/arc.Maxim slew rate este 3.4 grade/sec.Toata cablaraia electrica trece pe dedesubt si prin centrul monturii,asa ca nu mai exista pericol de agatare a cablurilor.
         Montajul a fost facut in ideea de a nu modifica tubul telescopului;strungarul si-a facut datoria si aseara l-am putut testa.
Rezultatele au fost bune...am facut alinierea dupa 4 stele,nu dupa maximul de 6 cite suporta softul...in acelasi quadrant,go2 aducea toate obiectele in cimpul ocularului de 30 mm...la deplasarea in quadrante diferite,obiectele se incadrau intre 0.5 si 2 grade abatere,dupa cercurile din telrad..dupa o sincronizare locala pe un obiect din noul quadrant,precizia revenea la cimpul ocularului de 30 mm.Cu siguranta,alinierea in 6 stele va micsora abaterile.Precizia trackingului nu o pot evalua fara foto;am lasat dobul centrat pe un obiect cca 15-20 de minute si nu am putut sesiza o deplasare a tintei in ocular.Testele au fost facute pe cca 50 de obiecte,stele+DSO+planete..
  La 32 pasi ai motoarelor,miscarea tracking-ul este invizibila.