-----------------------------------
Erwin
30 Aug 2020 10:10


-----------------------------------
Bine ai venit pe forum, Sebastian. Percep o nerăbdare acută &#537;i chiar un iz de iritare în mesajul tău. Ca un copil căreia i s-a dat o jucărie complicată &#537;i instruc&#539;iunile de folosire sunt în 10 volume... :D Nu ai încotro, sfaturile date de colegi sunt pertinente. Astronomia înseamnă multă multă multă multă răbdare. Cerul se schimbă mereu &#537;i configura&#539;iile se repetă mai des sau mai rar, după cum Terra se mi&#537;că în spa&#539;iu. Trebuie să parcurgi ABC-ul, fără asta nu se poate. 

Urmăre&#537;te ceva mai simplu pentru început: mi&#537;carea aparentă a Lunii &#537;i a planetelor mari. O să î&#539;i pui întrebări despre no&#539;iuni &#537;i să afli răspunsul la: coordonate polare, ecuatoriale, ecuatorul ceresc, ecliptica, latitudine, longitudine, ora locală, ora în Timp Universal (GMT, UTC) &#537;i a&#537;a mai departe. Nici eu nu le-am &#537;tiut de la început, nici acum nu le stăpânesc foarte bine, chiar dacă ar trebui, dar nu e necesar să faci calcule cu ele ci doar să le în&#539;elegi rostul. Dacă te ui&#539;i pe o hartă trebuie să fii în stare să o proiectezi înapoi pe cer. Asta se poate face doar prin exerci&#539;iu, cum au zis &#537;i colegii. Spor &#537;i răbdare!