-----------------------------------
iulian90
07 Sep 2020 19:29


-----------------------------------
Distanta mai mare intre fanta si reteaua de difractie reduce luminozitatea, dar micsoreaza si imaginea fantei, care se vede mai subtire, avantajul fiind o separatie mai buna intre liniile de absorbtie sau emisie din spectru. Eu asta am cautat sa obtin cand am ales o distanta msi mare intre fanta si reteaua de difractie.

La spectroscopul solar am ales sa nu folosesc colimator din cauza ca la distanta de 50cm nu am decat un obiectiv de 45mm cu focala de 550mm dar care este deja utilizat in luneta de 45mm care o am, si din ce am mai observat din experimente cu CD sau DVD ,doar  atunci cand distanta dintre fanta si retea este mica e nevoie de colimator. Altfel , mai ales cand se mai monteaza si luneta analizoare dupa reteaua de difractie din CD/DVD , prezenta unui colimator inrautateste calitatea imaginii facand-o mai incetosata, din cauza ca si reteaua de difractie din CD sau DVD se comporta ca o bucata de lentila Fresnel, avand santurile curbate. De aceea am ales sa nu mai pun colimator.
 Daca nu mai puneam luneta analizoare si priveam direct spectrul produs de reteaua de difractie , mergea sa montez un colimator, care in acest caz nu ar afecta prea mult calitatea imaginii.
Oricum, spectroscopul acesta m-a uimit cat de bun este la observat spectrul solar, pentru asta l-am construit. 
Pentru studierea spectrului de la lampi am un alt spectroscop mai mic , construit anul trecut si imbunatatit recent, cu fanta reglabila, ca si spectroscopul solar, are insa colimator din obiectiv de binoclu de 32/125mm , distanta intre fanta si retea este mica si egala cu distanta focala a colimatorului, nu are luneta analizoare si este compact putand sa il iau dupa mine seara pentru observarea spectrului lampilor stradale sau de la reclame, ori firme luminoase cu  neoane, fiind mai sensibil decat spectroscopul solar. 
Pentru aparatul DSLR o sa fac o varianta mai compacta de spectroscop , cu care sa pot fotografia spectrul lampilor.