-----------------------------------
zoth
09 Sep 2020 20:42


-----------------------------------
Da, am mai folosit-o! Poate nu atat de des pe cat mi-as fi dorit, dar a iesit de multe ori la cer de cand o am.  Fara doar si poate este cea mai buna luneta din gama 100-102mm care mi-a trecut prin mana pana in ziua de azi. Detalii la planete sunt atatea cat iti permite cerul sa vezi, pentru ca el (cerul) e veriga determinanta atunci cand te afli la ocularul unui instrument bun. Din pacate in Bucuresti momentele bune sunt din ce in ce mai rare, atmosfera e supra poluata cu particule mari iar turbulenta este de multe ori destul de mare ca sa limiteze nivelul de detaliu vizibil in ocular.

Comparata cu luneta de 80mm are clar rezolutie mai buna si permite o magnificatie mai mare pentru o luminozitate echivalenta in ocular.

Atat SW 100ED cat si Equinox 100ED sunt lunete bune si considerate ca au cea mai buna corectie cromatica dintre toate modelele ED ale familiei lor de instrumente. Testele pe bancul optic mi-au aratat ca TS 102 SED are o corectie cromatica de aprox. doua ori mai buna decat suratele f/9 de la SW.

Nu stiu daca am scris la luneta de 80mm sau doar am avut in intentie, dar prima data cand m-am asezat la ocular, m-au trecut ceva fiori pe sira spinarii cand m-am uitat la cromatica imaginii ... aveam impresia ca privesc printr-un instrument cu oglinda. Fix acelasi sentiment l-am avut si cu luneta de 102mm. (ca sa nu se inteleaga gresit, ma refer doar la cromatica imaginii!!!)

Nu cunosc montura AZ GTi  si nu ma pot pronunta.

Cer senin!