-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Sep 2020 19:52


-----------------------------------
alexx  01

De cand l-am luat , Mark III de la Baader este ocularul meu preferat.
Pe dobsonianul de 200mm F/6 rezolva ''fluierand'' dublele de o secunda.
La setarea de 8mm are un camp aparent de 70 grade si are o transmisivitate foarte buna ,deci este foarte bun si la obiecte slab luminoase cum sunt galaxiile.
Daca esti convins ca pasiunea ta pentru Astronomie este de durata, te sfatuiesc sa cumperi Baader zoom.
Ocularele sunt folosite pe toate telescoapele pe care lei ai deci sunt o buna investitie pe termen lung.

Setarea de 24mm este insa cam inutila la ocularele zoom Mark III si IV (identice dpdv optic) deoarece asigura acelasi cam real pe cer cu setarea de 20mm.

Ca ocular de baza /de camp larg/de grosisment minim iti sugerez sa achizitionezi un ocular de 25mm cu camp de cel putin 60 grade.
Luneta ta este RFT , va ''straluci'' in observatiile de camp larg.
Dar, din ce am citit, cred ca se va descurca onorabil la 125x /Baader zoom + Barlow Hyperion 2.25x.

Succes si scrie-ne ce rezultate obtii,Mircea

PS : am si clona ocularului zoom Celestron 8-24mm.
Este si acesta mult mai bun decat se vorbeste pe la colturi.
Ma rog , este un accesoriu pentru un ''astronom al muncii '',unul care face observatii efective,nu pentru cel care isi asorteaza ocularele cu frizura pentru selfiuri like-uite ...
In aceasta categorie exista oferta cu adaptor de 2'' , cine poate ,sugerez sa-l ia pe acesta.
Prietenii stiu de ce ...