-----------------------------------
Claudiu
16 Noi 2007 22:44

Opinii
-----------------------------------
Salutari din partea unui incepator in practica astronomica.

Ma numesc Claudiu, am 23 de ani si sunt din Bucuresti.
Ma aflu in prezent in asteptarea rezolvarii unei comenzi de la Cluj, a primului meu telescop..

Pasiunea mea spre acest domeniu a inceput relativ recent dupa ce am citit citeva carti de popularizare despre cosmologie, fizica si inclusiv astronomie. Am preferat sa privesc domeniul ca o distinsa ramura a cunoasterii si astfel am apreciat frumoasele descrieri ale naturii cosmice.

Din momentul in care am inceput sa caut imagini prin internet am fost stapinit de o puternica dorinta de a atinge acest tarim prin mijloace proprii.. Faptul ca printr-un simplu studiu si un banal instrument, sutele de obiecte ceresti pot fi observate.. intr-un fel confirmate, mi-a stirnit pasiunea spre a trece in domeniul practic.

Astfel, ca sa nu va plictisesc, trec la informatiile concrete :

am ales un Maksutov-Cassegrain de 102mm (apertura insa e putin sub aceasta valoare) cu focala de 1300 de la Synta. Fiindca posed un trepied foto care sustine pina la 4kg si care are axele de miscare bine diferentiate si fine, am facut o usoara economie si am comandat tubul fara montura.
Experienta in manevrarea oricarui alt tip de montura nu posed si acest sistem s-a dovedit deosebit de eficient in fotografia de noapte (terestra insa). Vreau sa folosesc combinatia (tele+trepied) pentru observatii planetare (cele disponibile) si sunt pregatit pentru a face sute de corectii pe parcurs..
Intrebarea nr.1 este - astrofotografia inca nu m-a muscat.. am experienta in fotografii nocturne inclusiv cu un obiectiv 70x200.. si cred ca la asta voi ramine. INSA, pentru observatii vizuale ale planetelor (Saturn, Jupiter, Marte) - cit de importanta este montura ecuatoriala ?
 
Intrebarea nr.2 - am calculat pupila de iesire pentru ocularele standard si aceasta este 2mm pentru cel de 25 (52x) si 0.8 pentru cel de 10mm... (130x). Avind in vedere ca interesul meu este in a privi detalii planetare (de aceea am optat pentru aceasta focala), cresterea factorului de marire micsoreaza enorm fasciculul de lumina.. Aceste rapoarte sunt inerente designului MkC (aperturi mai mari, focale din ce in ce mai lungi) si deci ..

Cit de dificila este observarea la puteri de 130x sau mai mari ? pupila sub 1 mm nu reprezinta o problema ? trebuie privit usor lateral pentru a atinge zona de maxima sensibilitate a ochiului ?
observatie - cu binoclul meu 20x50 am o adevarata problema cu luminozitatea. Este in esenta un binoclu diurn. 

Intrebarea nr.3 - de ce producatorii de instrumente astronomice insista asupra astigmatismului ca fiind atit de important ? privitul individual cu ochii accentueaza diferentele optice dintre cristalinuri ? 
si, legat de aceasta problema - un ocular long-relief poate fi folosit si pe timp de zi ? sau distantarea de lentila face aceast lucru imposibil ? (ma refer la iluminarea periferica a ochiului)

si, in final .. Intrebarea nr.4 - un ocular cu un cimp vizual larg este util in cazul utilizarii lui in urmatoarea configuratie - Observatii planetare+ telescop MkC 102 f12.7 + ocular de 9-10mm ?
Adica imi doresc sa obtin o marire rezonabila, o claritate si o dimensiune buna a imaginii cuprinse.
(o problema delicata, care se poate tezolva mai degraba empiric decit prin calcule, de aceea intreb)

Va multumesc mult pentru rabdarea cu care ati citit acest mesaj.

Toate cele bune.
Claudiu