-----------------------------------
tudor
15 Sep 2020 08:55


-----------------------------------
Magazine "fizice" cu binocluri nu prea sunt in Bucuresti. Sunt ceva magazine pescaresti/vanatoresti dar care au pe stoc in general binoclri proaste. Trebuie sa urmaresti stocul si cu noroc, o data pe an, mai apare ceva binoclu bun "fizic" in magazin. Mai exista varianta SH dar trebuie neaparat sa te intalnesti cu persoana ca sa probezi binoclul. Si asta spun nu ca ar putea sa fie decolimat ci ca ar putea sa nu se potriveasca cu fizionomia fiecaruia. Exemple Eye relief prea mare sau prea mic, puratatori de ochelari cu asigmatism sau nu, nasul atinge focusul, distanta interpupilara insuficient de mare sau de mica, arcade proeminente sau ochi mai iesiti din orbite etc. Nu stiu cat se cunoaste urmatorul aspect:
Un binoclu este un instrument mult mai "pretentios" decat un telescop sa zicem. Cand zic "pretentios" ma gandesc ca trebuie sa indeplineasca anumite conditii legate de fizionomia fiecarui utilizator in parte. Se aseamana cumva cu o pereche de pantofi. Nu este suficient sa fie numarul nostru, trebuie probat! Cu alte cuvinte binoclul meu poate sa fie perfect pentru fizionomia mea dar pentru a ta nu... si viceversa. Din punctul asta de vedere o luneta este mai universala ca sa zic asa! Dar si la ea ocularele sunt totusi elementele ce trebuie sa indeplineasca intr-o anumita masura niste criterii si preferinte personale si fiziologice.
Daca am reusit sa te sperii nu asta a fost ideea :)  ci ideea de baza este: probatul binoclului cu orice pret inainte de cumparare! Lacertele amintite de tine sunt bune, dar probate inainte :)