-----------------------------------
zoth
17 Noi 2007 15:53


-----------------------------------
ok, daca suntem la capitolul opinii, sa-mi exprim si eu cateva...
in primul rand, salut Claudiu si vreau sa-ti spun ca-mi place rationamentul pe care l-ai facut mai sus.
in al doilea rand instrumentul pe care l-ai ales pentru observatii planetare mi se pare foarte potrivit. este mic, compact, destul de usor si are o focala potrivita pentru scopul propus.
singura problema ar fi ca un instrument cu un raport focal de 13 este putin cam greu de utilizat de un incepator, dar asta nu e o problema mare, in timp apare obisnuinta.

pentru observatii vizuale ale planetelor (Saturn, Jupiter, Marte) - cit de importanta este montura ecuatoriala ? 

pentru observatii vizuale montura ecuatoriala nu este esentiala, mult mai mult conteaza cat de "fluida" si fina este miscarea pe cele doua axe de reglare, mai ales atunci cand folosesti grosismente mari.

Cit de dificila este observarea la puteri de 130x sau mai mari ? pupila sub 1 mm nu reprezinta o problema ? trebuie privit usor lateral pentru a atinge zona de maxima sensibilitate a ochiului ?
pupila sub 1 mm nu reprezinta nici o problema mai ales la varsta ta.
sigur ca marind grosismentul ai sa observi o usoara scadere a luminozitatii si contrastului dar probleme nu apar decat pentru o pupila de iesire ce ajunge la 0.5 mm adica la un grosisment egal cu 2x apetura instrument.
vederea periferica are si ea un rol la observatii si ca sa poti intelege care e fenomenul citeste topicul intitulat "stim ce vedem?" din sectiunea de optica. ai sa gasesti acolo cum sunt distribuite pe retina celulele senzitive si explicatia ai s-o gasesti singur.
de ce producatorii de instrumente astronomice insista asupra astigmatismului ca fiind atit de important ?
daca te referi la astigmatismul ochiului, atunci trebuie sa stii ca acest defect nu poate fi anulat de nici un reglaj al instrumentului asa cum se intampla de exemplu cu o miopie care poate fi anulata din reglajul focalizarii.
in cazul astigmatismului se folosesc de obicei oculare cu eye relief mare pentru a permite observatorului sa poarte ochelarii cu lentile cilindrice.
mai nou exista adaptoare care se pun deasupra ocularului si care anuleaza efectul astigmatismului.
un ocular cu un cimp vizual larg este util in cazul utilizarii lui in urmatoarea configuratie - Observatii planetare+ telescop MkC 102 f12.7 + ocular de 9-10mm ? 

da este util, un ocular cu camp mare iti permite sa ai obiectul in vizor un strop mai mult decat un ocular obisnuit si asta conteaza.
daca te intereseaza observatiile planetare la grosismente mari atunci va trebui sa-ti mai iei si oculare speciale pentru astfel de aplicatii.

sa ai spor!