-----------------------------------
Claudiu
17 Noi 2007 23:32


-----------------------------------
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile si sugestiile dvs.

din nefericire mai dureaza ceva pina cind voi putea raspunde in cunostinta de cauza .. Intrumentele vor ajunge dupa jumatatea lunii decembrie. 
Pina atunci insa, o planificare minutioasa a abordarii mi se pare ideala.
Spre exemplu familiarizarea cu hartile si programele de localizare a astrilor.

Ca un oarecare update, dupa ce am citit o parte din posturile de pe forum am mai aruncat lumina in zonele oarbe.. greu de accesat prin informare directa. Din fericire cursurile Observatorului Astronomic Am.Urseanu din Bucuresti sunt disponibile pe net, si in conjunctie cu discutiile de pe acest forum - intrevad o luna de asteptare deloc monotona.

Acum, in legatura cu instrumentul -  ca modalitate de abordare am strins cureaua si am optat pentru un ocular extra de tip Plossl Wide Angle - camp vizual 58 de grade, relief  de 16mm cu focala de 7mm.. in acest fel, printr-o investitie sanatoasa cred ca am rezolvat problema ochelarilor cit si cea a observatiilor la putere mare. Montura e stabila, bat-o vina si micile reductii de greutate (cum ar fi red dot finder in loc de luneta cautatoare greoaie) vor ajuta spre o stabilitate optima..
Am ales acest ocular dupa ce m-am lamurit legat de pupila minima fata de apertura instrumentului - cu 7mm obtin un fascicul de 0.5 mm.. adica minimum tolerabil. Sper ca am decis corect, am senzatia ca am scapat de probleme in acest fel..
Factorii de marire vor fi deci 0x cu finderul, 52x cu super de 25mm, 130x cu super de 10mm si un inspaimintator 185x cu acest nou (si destept) ocular wide-angle, long-relief.. Asta cred ca este marirea maxima acceptabila si mai mult nici ca pot spera de la un instrument de 102mm.

Sper ca astfel sa pot lucra si in modul de star-hopping, si odata localizata tinta sa incerc sa trec la putere mare.

In plus fata de asta, felicitari catre zircon pentru topicurile sale deosebit de interesante si complete. 
Cunoscind aceste informatii ne cunoastem si pe noi insine..

va multumesc din nou si va urez o iarna productiva.