-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Sep 2020 20:01


-----------------------------------
Revin cu un feedback al telescopului din titlu.  :D 


Roiurile observate sunt M13: foarte vizibil si luminos, insa puteam rezolva stele doar cu vederea periferica, in rest era doar nebulozitate. Asta ar fi una dintre limitarile newtonianului fata de refractor. Cu luneta Vixel roiul era mai putin luminos, insa foarte usor de observat stele distincte in el chiar si cu vederea directa. M56 era mai putin luminos si cu o suprafata aparenta mai mica, dar cu toate astea spectaculos. 

von Bedi

Felicitari pentru achizitie,sa-l folosesti sanatos la cat mai multe observatii interesante !

Am inclus citatul de mai sus pentru a te incuraja sa ai rabdare cu telescopul si cu tine insuti.
Nu te pripi in concluzii.
Micul meu reflector ''Ratusca cea urata'' de 125mm F/6.9 rezolva partial M13 ,fara nevoia de vedere periferica.

Fie telescopul tau are o problema de calitate optica ,ceea ce m-as indoi ,fie nu faci ceva cum trebuie.
Imi voi da cu parerea ce anume :

- neaparat sa dotezi telescopul cu o pelerina impotriva luminii parazite

- acorda timp  de racire oglinzii.
Eu la o oglinda de 200mm ,groasa de 32mm ,am nevoie de doua ore.Dar e ceva orientativ.
Cel mai bine ,defocalizezi imaginea unei stele si daca  vezi in ocular ca are in partea de jos un fel de coada /de coama (numita ''barba termica'') ,atunci oglinda nu este la temperatura mediului.

Nu cunosc dar nici nu contest calitatea imaginii unei lunete de 140mm.
Deocamdata reflectorul tau ti-a aratat din alfabetul sau cam pana pe la litera F sau G.
Eu cred ca te asteapta multe surprize observationale placute  in viitor.

Cer senin,Mircea