-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Sep 2020 20:56


-----------------------------------
Coane Mihai

Multumesc pentru apreciere !

Domnia ta intreaba desigur despre luneta dubla Merz.
Gasim aceasta luneta mentionata in cartea Ilenei Chinnici ''Merz Telescopes'',Springer 2017, la pag. 173 :

''...Bucarest,Romania,Observatory for Astrometry...''.

Dar luneta nu apare si in ''tabelul telescoapelor Merz existente'' de la pag. 171 a aceleiasi carti.

(Poate cineva a dat-o la ''fier vechi'', montura continea probabil cantitati apreciabile de alama... :shock:).

Avand deja un schimb de corespondenta pe tema lunetei Merz  a unui prieten din MCsE: poate ar merita sa o intreb pe doamna Chinnici de ce dumneaei si Paolo Brenni nu au inclus  luneta ''noastra'' intre telescoapele Merz existente.

In orice caz, memoria mea scurta si confuza nu doreste sa-mi aminteasca de vreo ''fapta de arme'' a acestei lunete.Nu-mi amintesc sa fi citit despre vreo observatie in anuarele observatorului sau in vreuna din cartile de popularizare romanesti.

Stiu insa ca in anii '90 am fost intrebat daca m-as angaja sa o colimez ,am raspuns pozitiv -deja eram ''doctor in Cheshire'' :wink:  , am cerut cote pentru a confectiona un adaptor pentru accesorii de 1.25''.
Apoi cotele nu au mai venit si treaba a ramas ''in coada de peste''.
Pe atunci luneta vizuala era rau descentrata si nu putea fi folosita la peste 150x.

Nu am indoieli ca bine colimata ,luneta Merz de 380mm de la Bucuresti ar fi dat cu cooru' de pamant cu orice telescop de pe o raza de 1500 km. Ca rezolutie si contrast desigur ...

Mircea